Nyheter

Kyrkorum anpassat för vår tid

Nyheter • Publicerad 20 februari 2008

KÖPINGSVIK

I början av november 2006 inleddes arkeologiska utgrävningar inför byggandet av lillkyrkan i anslutning till Köpings kyrka. Nu är allt klart och i söndags invigdes det nya kyrkorummet av kontraktsprost Leif Bengtsson och komminister Karin Wahlström inför en stor menighet.

– Det känns fantastiskt att äntligen vara framme vid den här dagen, sade kyrkorådets ordförande Majvie Johansson.

Förutom lillkyrkan har det stora kyrkorummet fått nytt elsystem och värmeanläggning och det har också gjorts föreberedelser för runstensmuseet. I tornets andra våning förvaras ett 70-tal runstenar och runstensfragment som så småningom kommer att få en fin placering, direkt innanför kyrkporten.

INTE FÖRSVARBART

– Utgrävningarna finns också dokumenterade, och vi ska få tillbaka de fynd som gjordes, så det kan förhoppningsvis resultera i ett bildspel, säger Majvie Johansson.

När det gäller lillkyrkan så kommer den att användas för såväl dop som vigsel och andra mindre sammankomster.

– Det här är ju en anpassning till dagens kyrkliga liv, det är ju inte försvarbart att värma upp en hel kyrkan för de tillfällen det bara är 12-15 personer, säger Majvie Johansson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.