Nyheter

Kvarnen flyttades till ny plats

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2008

DYESTAD

Järngänget har gjort det igen. En kvarn som hembygdsföreningen varit ägare till i många år ligger vid sidan om byn och otillgänglig för besök. Man har länge pratat om en flytt till mer synlig plats och i måndags skedde flytten. Innan dess har en kvarnplats iordningställts längs Dyestads kyrkväg och nytt fotkryss placerats.

Kvarntaket måste tas bort för att klara transporten och det var inte lätt, gamla spikar i ek sitter hårt för att uttrycka det milt. Men de klarade det. Hur? Bäst att inte veta. Nu var kranbilen på plats och i tidig morgon så fästes band runt kvarnkroppen och förstärknings lemmar spikades fast, gångåsen lyftes bort och så höll vi tummarna för att kvarnhuset skulle klara lyftet. Antes Lyft och Transport hade gjort det förr så allt gick bra. Nästa frågetecken var, gick transporten under ledningarna? Även det gick bra.

HÖGGS UPP TILL VED

På den nya platsen monterades kvarnen samman och efter några timmar såg det ut som om kvarnen alltid stått där. Egon Johansson var åskådare och kunde berätta att han som liten på 40-talet varit med och malt på kvarnen som ägdes av Rubert Pettersson. Han berättade också att det tidigare funnits en kvarn tillhörig Danielssonska gården men den höggs upp till ved.

Karl-Erik Jacobsson har nu planer på att denna kvarn skall i ordningställas så att man kan mala i den. Varför tvivla på det? Klart att järngänget klarar det också, Kalle Björn, Kalle Jacobsson, Åke Johansson och Åke Persson ger sig inte.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.