Annons
Nyheter

Kungsgård belönas för kostall

Nyheter • Publicerad 26 november 2008

OTTENBY

På tisdageftermiddagen stod det klart att en öländsk kungsgård vann 2008 års byggnadsstipendium. Ottenby kungsgård, som var en av fyra nominerade, uppmärksammas för sitt nya mjölkkostall.

Annons

Stallet på Ottenby kungsgård uppfördes 2005-2006, och ersatte en byggnad från 1988 som inte uppfyllde dagens krav på djurhållning och arbetsmiljö. Det nya stallet har plats för 330 djur och är både ljus och ändamålsenlig. De praktiska lösningarna är många och hänsynen till kulturmiljön stor. Ovanför porten finns klassiska överljusfönster för att öka ljusinsläppet och porten går att hissa upp så högt att den inte skymmer fönsterraden.

GAMLA FOTOGRAFIER

I samband med att stallbyggnationen kompletterades en anslutande ladugård med ett entréparti liknande en utbyggnad som tidigare funnits. Entrépartiet har uppförts med utgångspunkt av gamla fotografier. Där detaljer på fotografierna varit otydliga har man istället anslutit till andra exteriöra element på gården. Ladugårdens balkongräcke har till exempel samma utformning som räcket på mangårdsbyggnaden.

OMSORG VID DETALJER

Mycket omsorg har lagts vid detaljerna. Exempelvis har de gamla fönstren återanvänts i det nya entrépartiet och uret på utbyggnaden har varit föremål för en särskild utredning. Resultatet blev att urtavlan är en replika medan urverket är ett modernt motordrivet tornurverk. Hela projektet har skett efter tillstånd av Riksantikvarieämbetet och under antikvarisk kontroll och rådgivning från Kalmar länsmuseum. Även tillbyggnaden nämns i nomineringen till byggnadsstipendiet. Priset delas ut av Lantbrukets affärer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons