Annons
Nyheter

Kungaparet inviger skulpturutställning

Nyheter • Publicerad 19 maj 2006

Kungaparet inviger en ny skulpturutställning i Sollidens Slottspark nu på lördag den 20 maj med anledning av Sollidens 100-årsjubileum.

Utställningen presenterar några av våra främsta och mest etablerade konstnärer inom svensk samtida konst. Barbro och Börge Kamras från Museum VIDA konsthall har kurerat utställningen som pågår till och med den 1 oktober 2006.

Annons

Utställningen omfattar verk av konstnärerna Ernst Billgren, Lena Cronqvist, Lars Englund, Claes Hake, Hans Hedberg, Ulrica Hydman-Vallien, Kent Karlsson, Maria Miesenberger, Torsten Rehnqvist, Bertil Vallien och Dan Wolgers.

Några exempel ur utställningen är Kent Karlssons åtta meter höga kyrka, UFO-tempel, som i spegelglas reflekterar sin omgivning. Karlsson är omtalad för sin behandling av och fascination för det visuella begreppet kyrka i sitt arbete med offentlig skulptur. Flera av hans stora kyrkmodeller i varierade material är placerade i det offentliga rummet. Några exempel är Karlssons 19 meter höga kyrka i streckmetall som flyter i Göta Älv och hans glaskyrka rest på myren utanför Vannäs i Västerbotten.

Skulpturen Human Ostrich av Maria Miesenberger avbildar i naturlig storlek en kvinna som stoppar huvudet i sanden. Den mänskliga strutsen, gjuten i aluminium, utgör ett slags allmängiltigt självporträtt över människans förmåga att inte se eller ovilja att bli sedd i obekväma situationer. En bronsversion av skulpturen kommer från och med hösten 2006 stå utanför kommunalhuset i Borås.

Dan Wolgers är omtalad för sin tänkvärda och många gånger kontroversiella konst som ofta hanterar existentiella samhällsfrågor. Den konceptuella konstnären ställer ut verket Sittande pojke med korg, gjord i brons.

Ulrica Hydman-Vallien är en av vårt lands mest folkkära och internationellt framgångsrika konstnärinnor och glasformgivare. Hennes tre meter höga skulpturpar i glasfiber med titlarna Stark och stolt och Nöjd och glad, beskriver enligt konstnären kvinnan i all sin glans.

Även den världsberömda glaskonstnären Bertil Vallien deltar i utställningen med en grupp sandgjutna glasskulpturer. De sex huvudena, Six Heads, är en del ur konstnärens tjugohövdade Karolinasvit. Varje huvud är placerat i betraktarens ögonhöjd på var sin pelare av öländsk kalksten.

– Vi är väldig stolta över att få anordna en skulpturutställning med dessa framstående svenska konstnärer här på Solliden. Den vackra slottsparken utgör ett spännande konstrum som skänker skulpturerna en ytterligare dimension, säger Börge Kamras.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons