Nyheter

Kreativt återbruk på Länsmuseet

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2011

KALMAR

Tre verksamheter och samma mål är verkligen något trefaldigt bra, särskilt när det handlar om återbruk. Tre företagsamma grupper, framför allt kvinnor och några män, har på temat återbruk/recykling, skapat en stor textilutställning på Länsmuseet i Kalmar.

Det är Täcklebo broderiakademi, Öland-Kalmar-avdelningen som gör gemensam sak med Stadsmissionens syateljé i Kalmar och Re-Do återbruksverksamhet. Det resultatet blev uppkäftigt kreativt. Brodöserna i Täcklebo broderiakademi fick uppdraget att gå till en second handbutik och köpa vad som helst för en 50-lapp och sedan återbruka materialet hur som helst. Av alla damer som vi vet sitter och broderar på Öland och i Kalmar, var det ändå bara två modiga damer, Siv Stenmalm, Rälla och Bitte Aulén, Köpingsvik, som vågade komma från Öland och utmana de övriga utställarna. Det var synd. Vi vet, efter många besök på deras utställningar, hur skickliga de är.

Att göra om kläder, brodera och pynta med band, pärlor och knappar är bara början. Det har visat sig att även när prestationerna ska visas upp på ett stort, ärevördigt museum, är kreativiteten lika provokativ. Om man med det menar, att inga gränser får finnas för vad som går att göra av avlagda grejer.

Stadsmissionens syateljé har en extra dimension på sin verksamhet. Dit kommer kvinnor och en och annan man, får vi förmoda, som behöver finna en trygg plats för rehabilitering, för att våga steget ut i samhället igen. Det är mycket som ska repareras och ges en snygg, trovärdig fasad som är äkta rakt igenom. Som alla i ens omgivning kan tro på. Självkänslan är största projektet. Den kan byggas med nål och tråd, med garn och stickor, med broderier och med uppmuntran, inte minst. att komma med på en utställnign på ett ställe av Länsmuseets dignitet, är extra stort.

FINA I KRÅKSÅNGEN

Re-Do designgroup är en samling unga kvinnliga konsthantverkare som arbetar i egna företag med en gemensam verksamhet. Deras arbete handlar enbart om återbruk och det av ett enda skäl. Vår natur. Det finns gränser för vad Moder Jord orkar med. Ett sätt att minska slöseriet med resurserna är återbruk. Men det ska tilltala publiken, den som helst köper nytt. Den ska upptäcka det fina i kråksången och förstå, att bakom de t till synes utnötta, omoderna och hopplöst gammalmodiga, finns en ny möjlighet som inte bara är återbruk av material, utan också betyder återhämtning av naturens resurser och människor som får vettiga jobb på köpet.

Då måste det till nya kreativa idéer på professionell nivå. Det klarar de här unga damerna av. Företagarna Design for Life, Nova Kira, Klädskåpet, Maria Retro och Hilda Barr, alla vill de ta vara på, utan att slösa med resurserna. Här kan man se otroliga resultat av innovationer som kan få vem som helst att bli hänförd. En uppmaning ger vi här till alla läsare av detta reportage, Åk dit, se utställningen. Den är värd det.

Utställningen är öppen till jul.

RAGNHILD OXHAGEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.