Nyheter

Konstnärsfamilj i fokus

Nyheter • Publicerad 20 juli 2006

Lasse Karlsson Frost och Gunnel Lindberg-Karlsson, deras söner Markus och Gustav Karlsson Frost samt Anne-Li Karlsson är den öländska konstnärsfamilj vars konst visas den 18 – 27 juli på Galleri Stenhallen i en utställning arrangerad av Borgholms konstförening.

När minnesutställningen hölls på VIDA konsthall 2001 efter den alltför tidigt borgångne Lasse Karlsson Frost, täckte de över åttio utställda verken trettio års skapande som lämnade föga spår i hemmet. Målningarna blev ofta sålda med detsamma. Många minns också succén på galleri Danielson i början på 70-talet.

Den utställning som nu visas är av naturliga skäl mindre omfattande än den som jag recenserade i Ölandsbladet den 25 september 2001. Den omfattar tjugo målningar i privat ägo och elva grafiska blad där några exemplar återstår. Två större målningar är emellertid till salu, varav den ena aldrig har visats förut. När en köpare ville byta ”Noam Chomsky for president” blev nämligen Lasse så förbannad att han dolde den i en fönsteröppning som han byggde in. Först nu togs den fram igen. Den visar förutom Chomsky som tar fram en kanin ur hatten också bland andra Barbara Streisand och ett porträtt av konstnären Joseph Beuys.

Den amerikanske språkvetenskapsmannen Noam Chomsky utvecklade den generativa grammatiken som har dominerat den språkteoretiska debatten under de senaste femtio åren samt teorin om den medfödda ”universella grammatiken” som förverkligas i barnens förvärv av modersmålet i varje enskilt språk. Titeln på målningen syftar dock på den outtröttliga samhällskritik som han har riktat mot den egennytta som han anser ligga bakom USA:s ingripanden i världspolitiken.

De målningar som visas för övrigt är från Lasses senare period då han parafraserar äldre konstnärer, ibland tillsammans med yngre kändisar som till exempel Paul McCartney, i en reportageaktig stil där delar av målningen bara är uppskissade.

Lasse Karlsson Frost var en stor begåvning som trots sin illustrativa ytstil också och framför allt sökte nå fram till en djupare, intellektuell förståelse av de tendenser han mötte i världen.

Att utställningen är en av höjdpunkterna bland sommarens konsthändelser på Öland visade den stora publiken som minglade på vernissagen på Stenhallen i måndags kväll.

De verk som keramikern Gunnel Lindberg Karlsson, som varit Lasses hustru, ställer ut samtidigt har samma antal som Lasses och utstrålar också på sitt sätt en liknande livslust och humor som hans måleri. Där finns skålar, fiskar, babyskjortor, masker och figuriner, ofta glaserade i den för henne karaktäristiska blå färgen – en kavalkad som börjar med den här avbildade, glatt frustande sjöjungfrun i ett av fönstren och som fortsätter djur, fiskar och fåglar på de mindre bord och podier som är utsatta i lokalen.

De är ett roligt återseende efter det påbörjade men tydligen spruckna samarbetet med andra i grupputställningar som nu har efterträtts av en intimare samverkan de öländska keramikerna emellan.

Gustav Karlsson Frost, som är deras äldste son, är yrkesfotograf. Det är bara några veckor sedan han var här med ett gäng på femton personer, inklusive fyra modeller, som alla inkvarterades hos Gunnel i Sättra, för att göra modeuppdrag i Trollskogen och andra platser på norra Öland för det svenska jeansföretaget Cheap Monday.

På utställningen visar han de två fotoprojekten Retouche I-VI och Silouette I-VIII som han har utfört tillsammans med Anne-Li Karlsson. De till synes svartvita motljusbilderna är två serier av färgfotografier där Anne-Li som är illustratör har målat kläderna på de nakna modellerna.

Det är en blandteknik med ett förföriskt resultat som bygger på stor professionalism och sitt konstnärliga uttryck på en uppenbar kärlek till Rosettis och Prerafaeliternas måleri.

Bland kommande utställningar nämner Gustav såväl Riche i Stockholm som Japan där han utställde redan för några år sedan.

Den japanska anknytningen syns också tydligt i Markus Karlsson Frosts bidrag. Markus är formgivare på dataspelentusiasternas tidning Player1 som efter sammanslagningen med Reset heter LEVEL numera.

De fem verk som han ställer ut heter Komazawa I-V. Bilderna är från ett av dataspelen och bygger på det hus där Markus´ japanska fästmö bor. Markus har hittills varit i Japan åtta gånger. Han arbetar dock inte själv med programmeringen av dataspelen utan layouten i tidningen som han är ansvarig för.

Anna-Li Karlsson som är den femte deltagaren i familjens utställning är illustratör. Hon har haft uppdrag bland annat i Dagens Nyheter och deltar här med en serie på nio fotobaserade illustrationer i tusch med det väl passande namnet Familjekrönika I-IX.

Familjeutställningen Karlsson Frost, som pågår i Stenhallen i Borgholm till och med den 27 juli, ger därmed en inblick i, att det finns fler utvecklingsmöjligheter i konstnärsyrkena än det vanliga galleriköret. Den väggbundna konsten håller sig, som Lasse själv har gjort, ofta eller genomgående på ytan, men representerar samtidigt också ett enormt kunnande. Det borde vara anledning, framför allt för en yngre publik, att söka sig dit för att orientera sig. Den som vill gå på djupet går ändå sin egen väg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.