Annons
Nyheter

Konst på Gärdslösa prästgård

Nyheter • Publicerad 12 augusti 2013

För att tala om de senaste utställarna på Gärdslösa prästgård, som pågår den 10-18 augusti kl. 12.00 – 18.00, kan det vara givande att diskutera skillnaden mellan illustrativ och abstrakt stil.

Sixten Carlsson, som är den äldre av konstnärerna, ställer ut i den gamla ”tiondeladan”, där han utan pekpinnar visar sjutton tankeväckande figurativa kompositioner. Så har konstnärer alltid gjort. Han är framför allt en målare och ger oss i sina sjutton målningar en mogen sammanfattning av de tre arbetsmetoderna han använder: den avbildande, den begreppsmässiga och den dekorativa. Hans utställning förmedlar oss visshet om att skönhet kan existera med helhetsverkan på ytan på samma sätt som ett snyggt mål av Zlatan.

Annons

På vernissagen invigde Ulf Abel Sixtens utställning.

Anna Horn, som ställer ut i den mindre lokalen, där jag för några år sedan hade glädjen att se Eva Forsbergs grafik, är yngst av de två. Hon är bara sexton år, dotter till Elisabet Hall och har haft sin utbildning på estetiska linjen i gymnasieskolan i Kalmar. De kvinnliga konstnärerna är en relativt ung konstnärskår. ”De tog med sin blotta existens ner konstnärsmyten på jorden”, skrev Eva-Lena Bengtsson och Barbro Werkmäster i ”Kvinna och konstnär i 1800-talets Sverige” (Signum 2004). ”Att vara kvinna och konstnär har inte ens under 1900-talet varit lika självklart som att vara man och konstnär”, står det i nästa mening.

Jag vill dock inte diskutera feminismen, varken i motsättning till dera s manliga kollegor eller som  feminister. Den ”feministiska konsthistorien har sina rötter i marxismen och konstsociologin där man studerade komnst och arkitektur i ett maktperspektiv, liksom hur bilder och miljöer påverkar männiksor” (Yvonne Ericsson och  Anette Göthlund i inledningen till ”Från modernism till samtidkonst – Svenska kvinnliga konstnärer” (Signum i Lund, 2003). Nej det är trendigheten i samtiden som jag hänger upp mig på.

ERICH SCHWANDT

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons