Konst och fornfynd på Skedemosse
I museibyggnaden på Skedemosse gård redovisas historien om de berömda offerfynden från järnåldern. Nu har också en konstutställning öppnats i nedre våningen av huset. Den pågår hela sommaren med verk av Carl-Olof Damm och Annika Liepa som driver HandkraftKeramik i Borgholm, sonen Eskil Liepa med foton och husstrukturer samt Jan Pernbert med akvareller.
Det är, med hänsyn till bredden, en mycket ovanlig kombination. Keramiken som dominerar möter vi redan ute på stentrappan där Annika Liepas fågelbad och en kattskulptur är placerade. Jämte trappan står som besvärjelser Carl-Olof Damms stångskulpturer uppställda. De är populära, flera är redan sålda.
Den mytologiska anknytningen till de förhistoriska kvinnorna som syns där fortsätter också i det inre av huset där två av Carl-Olof Damms figurer i fågelhamn en Vågsnäppa och en Man i korpdräkt visar vägen till ryttarinnor på oxe och kortbent häst och annat som står i fönsternischerna.
Den största delen av rummet till vänster upptar dock Eskil Liepa som ställer ut inte bara fotografier av det bearbetade slaget som vi har sett förut på Kronomagasinet och i Konsthallen i Mörbylånga, utan också en rad, delvis mycket stora, House structures, som han kallar dem intrikata men obeboeliga, ibland spiralformade husmodeller.
Annika Liepa visar ett antal kattskulpturer som hon är känd för, men även fåglar och fågelbad. Hon och Carl-Olof är de keramiker som har drivit den uttrycksfulla, skulpturala linjen längst inom den öländska keramiken. Att båda också arbetar med bildkonst syns inte här. Då får man besöka deras hem och verkstad på Trädgårdsgatan i Borgholm.
Jan Pernbert, som är den fjärde deltagaren, är lärare på mellanstadiet i Köpingsvik och en driven akvarellist i den realistiska, avbildande genren. Han hämtar sina motiv på Öland, särskilt i kusttrakterna, och har också gjort reproduktioner av några vyer från Äleklinta och Bruddesta. Lokalt är han också känd som talesman för Cikorian, Borgholms kommuns konstklubb.
Ska man sammanfatta, så sträcker sig utställningen från Carl-Olofs och Annikas kvalitativt mycket goda och fantasieggande keramik, över Eskils moderna, digitalt bearbetade foton och krävande installationer av husstrukturer, till Jan Pernberts sobra och lätt igenkännliga landskap som platsar på alla väggar.
Utställningen är öppen alla dagar.