Nyheter

Konst är som en arkeologisk utgrävning

Nyheter • Publicerad 18 juni 2012

LÖTTORP

Årets utställning på Kioflow Konsthall handlar om transformationer och speglingar. Peter Edrén och Ingrid Y Andersson har tillsammans med konstnärerna Ulla Jerndahl, Britt Petré och Cecilia Ahlström skapat en utställning som berör och ger eftertanke.

– Vi önskar att besökarna ska känna av den energi som vi vill förmedla med utställningen, säger Peter Edrén.

Speglingar och transformation, konstnärerna till årets utställning på Kioflow Konsthall, Ingrid Y Andersson, Peter Edrén, Cecilia Ahlström, Britt Petré och Ulla Jerndahl beskriver sin utställning på följande sätt; allt som omger oss är speglingar, livet är i ständig förändring. Naturens kraft, skönhet och harmoni ger återspegling i människans innersta och skapar trygghet. Ett djup blandat med lek, humor och fantasi skapar gränslöshet.

Ulla Jerndahl, Cecilia Ahlström och Britt Petré berättar om sina verk som om att de samverkar och pratar med varandra.

– Cecilias lergestalter pratar med mina tavlor, säger Ulla.

Britt medverkar med några tavlor med fjärilar:

– Fjäril står för förvandling, hurlever och förvandlas vi människor, kan man fråga sig.

INVIGNINGSTAL

Peter Edrén höll ett litet invigningstal till alla som kommit till vernissagen:

– Skapandeprocessen är som en livsprocess, varje utställning är en livsresa.

– Konst är som en forskande, arkeologisk utgrävning av oss själva, säger Ingrid.

När utställningen/skapandet är färdigt, börjar en annan process.

– Vad vill och hur talar utställningen till mig, säger Ingrid.

Ingrids och Peters del av utställningen handlar mycket om kosmos och om delfiner.

– Delfiner är så intelligenta, vi såg en helt enastående dokumentär om ett delfincentra, där sargade människor kunde få hjälp, berättar Peter.

ATLANTISGRUPPEN

En del av dokumentären handlade om en pojke som kom till delfincentrat. Pojken var rädd, tyst och mådde väldigt dåligt. Med hjälp av samvaron med delfiner under flera år, öppnade pojken upp och är nu frisk.

I ett litet rum längst in i lokalen visar ett projekt som kallas Atlantisgruppen sitt arbete. Annika Pettersson, Britt Petré, Rita Lidström och Ulla Jerndahl har gått Vedic Art samt även kurser för Ingrid Y Andersson och Peter Edrén.

Gruppen beskriver sig själva som fyra kvinnor som på ett kravlöst och lekfullt sätt når en djupare kunskap om sig själva och sitt förhållande till omgivningen genom meditation, målning, glasfusing och fotografering.

EVA JOELSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.