Annons
Nyheter

Komedi om industriarbetare

Nyheter • Publicerad 11 november 2007

BYXELKROK/GRÖNHÖGEN

”Vad ska morsan säga”, undrar Greger Lindquists rollfigur Mats i Regionteatern Blekinge Kronobergs dramatiska komedi med samma namn, när han blir inlockad i ett teaterprojekt. Nästa vecka kan man se pjäsen både i Byxelkrok (Norrgården tisdagen den 13 november) samt i Grönhögen (Medborgarhuset onsdagen den 14 november).

Annons

Robert Jelinek, som både har skrivit texten och regisserat har frågat sig vad som händer med en liten ort när deras stora arbetsgivare flyttar sin verksamhet till varmare breddgrader? Hur fyller invånarna igen det enorma hål som flytten lämnar efter sig? ”Vad ska morsan säga?” handlar om att hitta tillbaka till varandra. I pjäsens början är rollfigurerna inte alls så samarbetsvilliga. De saknar det som krävs för att vara vinnare i samhället. Framförallt så har de passerat bäst före datum för länge sedan.

MOT ALLA ODDS

Men plötsligt tänds ett bloss av hopp! De övertalas mot alla odds att gå med i ett teaterprojekt! Det ska handla om människorna på bruket. Men en och annan text av Shakespeare, Euripides, Mary Lou Ward med flera dyker också upp. Den sistnämnda har sällskap på scenen av Li Brådhe, Olof Bergström, Rosalina Gauffin och Greger Lindquist.

Det är Ölands Riksteaterföreställning som arrangerar och senare i höst kan man se mer teater på Öland. Den 24 november visas ”Heartbreak hotel” i Källa bygdegård och den 4 december är det dags för ”Zarah och Alice” i Löttorps bygdegård.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons