Nyheter

Julkramar på affären i Sandvik

Nyheter • Publicerad 11 december 2007

SANDVIK

Två tomtar mötte besökarna när julmarknaden öppnades för några timmar på fredagseftermiddagen i Sandvik framför ICA-butiken Trossen.

Det var Mr PAIF, Bernt-Johan Johansson (Hallnäs) och Mikael Almqvist (Legenäs gård) som tog emot besökarna tomteluvor.

– Det roliga med marknaden är att de lokala hantverkarna kommer till Sandvik och det är kul när det händer något på orten, tyckte Mikael

– ...så Persnäs sätts på kartan, fyllde Bernt-Johan i.

”ROLIGT ATT PLANERA”

– Vi har så himla roligt när vi planerar. Detta är inget vi tjänar en massa pengar på, vi får inte ens ihop till annonsen. Men det är inte det viktiga i sammanhanget, utan att vi har kul ihop, alla vi som ordnar marknaden. Vi vill att våra egna småföretagare och hantverkare ska komma hit och sälja sina varor. Vi vill behålla en levande landsbygd med affär och skola, förklarade Mikael.

I lä för den hårda vinden hade man spänt upp presenningar och dukat upp med allehanda smakligt och vackert. Bredvid bensinmacken stod en stor vagn till brädden fylld med konfekt och godis. I den provisoriska saluhallen, (stommen består av två målkassar från Solvallen där PAIF:s fotbollslag tränar och spelar matcher, reds anm). Där stod marknadsförsäljarna med sina stånd, Berit Albers från Knisa, närmast ingången. Hon sålde egenhändigt tillverkade julkransar och en hel del annat smått och gott i burkar och små krus. Keramikern Anne-Sofie Holmberg i Södvik, hennes keramik såldes av bästa väninnan och i PAIF:s lotteri stod förstås den allestädes närvarande Mr PAIF, Bernt-Johan.

OCH DET GICK HETT TILL

Filadelfia är alltid med och de bjöd på andlig spis i form av böcker och CD-skivor. Intill stod Röda Korsets damer och där gick det hett till. De hade kramar till salu för den som halade upp en ”Selma” ur plånboken. Pengarna går till besöksverksamhet och uppmuntran för de ensamma och gamla i kommunen. Många herrar gick omkring med det rödvita Krammärket på jackan och myste.

Från Stubbens produkter i byn Karse, Köpingsvik, hade levererats rökt kaninstek, en utsökt läckerhet, samt diverse päls- och skinnvaror. Britt-Marie Nilsson från Trosnäs hade en julkrubba kvar och små fina tomtar i olika skepnader. Det såldes hemkokt kola och knäck, och vid ingången till Saluhallstältet stod Trossens Ewfa Hagstedt och skrattade. Hon hade nämligen talat med vädrets makter, som ordnat att regnet upphörde precis lagom till marknaden skulle öppna. Ewfa såg till att blommor och ljuslyktor fanns för den som så önskade och att det serverades glögg och pepparkakor till alla som kom i närheten av tältet. Gemytlig stämning och vänskapligt skojande levererades lika snabbt som man smakade av den nya korven som levererats från Legenäs gård dit Stefan Thorsell kommit från Horns Kungsgård, för en pratstund med Mikael Almqvist. Båda arbetar de med naturbeteskött.

Det är sjunde året som julmarknaden öppnats en fredag före jul i Sanvik. Den kom samtidigt med att Södvik blev årets Ölandsby och om tillväxten av nya sockenbor i Persnäs håller i sig, så lär den fortleva i många år ännu. Herrarna i marknadskommittén har redan börjat tänka på nästa år, mitt emellan julklappslistor och tomtebestyr.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.