Annons
Nyheter

Johans roman om Öland har redan sålts till flera länder

Nyheter • Publicerad 24 mars 2007

ÖLAND

I april ges Johan Theroins roman ”Skumtimmen”, som delvis utspelas på Öland, ut. Men redan nu är den såld till flera länder.

Annons

– När jag skrev ”Skumtimmen” kändes den som en väldigt lokal berättelse, med en huvudhandling som inte skulle kunna utspela sig någon annanstans än på norra Öland med stenkusten och alvaret. Jag trodde väl att den mest skulle intressera läsare som har starka band till det landskapet.

Men intresset är större än så. ”Skumtimmen” är den första boken i en tänkt kvartett, där samtliga böcker utspelas på Öland under olika årstider. De två första böckerna är redan sålda till tyska Piper Verlag och danska Aschehoug. I Norge har ett förlag köpt rättigheterna till alla fyra böckerna.

– ”Skumtimmen” är en roman som har det där extra som krävs för att skapa ett stort internationellt. Vi har bara sett början på framgångarna för Johan Theorin, säger hans svenska agent Susanne Widén.

HÖRDE KUSLIGA HISTORIER SOM LITEN

Johan Theorin är född 1963 i Göteborg, men sedan barnsben har han tillbringat varje sommar i en stuga på norra Öland. Dessa somrar och en släkt med muntliga berättartraditioner har påverkat hans skrivande starkt, något som han också berättade om i en artikel i förra årets utgåva av Öländsk bygd.

– Jag är inte gammal nog för att ha suttit i någon gård under skumtimmen, men däremot lyssnade jag spänt till många kusliga historier när jag var liten, under släktträffarna på Öland. Släkthistorierna var inte berättelser om livet förr eller fyllda av levnadsvisdom, de var bara underhållande skrönor. Ändå berättade de mycket om olika liv, säger Johan Theorin.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons