Annons
Nyheter

Janne Schaffer bjöd på sig själv och sin musik

Nyheter • Publicerad 31 juli 2012

1958 fick han sin första gitarr. Han hade själv byggt den i slöjden. Det tog ett år och oändligt många extratimmar i slöjdsalen.

Och sedan har det bara fortsatt.

Annons

I den ljumma sommarkvällen fylldes borden i Ebbas trädgårdscafé när Janne Schaffer skulle spela. Det blev en kväll med musik på Schaffers typiska vis. Men också en kväll där åhörarna lärde känna musikern på ett nytt sätt.

När Peter Himmelstrand ringde och ville att Janne och det band han då tillhörde skulle spela in en EP var det starten på en lång karriär.

– En skiva som jag idag inte är speciellt stolt över. Men den är en raritet, så sitter du på en sådan ska du vara rädd om den, uppmanades publiken.

Sedan dess har han kommit med 29 skivor, den senaste en samlingsbox från 2010, där det även finns nytt material.

Sedan en tid tillbaka kan den kände och mångårige musikern även titulera sig författare. På fredagen hade han i bokhandeln signerat sin bok ”Mitt liv som Schaffer” och under kvällen delade han med sig av ögonblick ur sitt liv.

Berättelsen började alltså 1958, med den akustiska egenbyggda gitarren.

– Men jag ville höras lite bättre och bytte snart till elgitarr.

Under åren har Janne Schaffer spelat till de flesta större artister och till många film- och TV-produktioner. Han har gjort filmmusik och enstaka låtar. Han berättade om hur han under en period samarbetade med Bob Marley, världens reggeakung, under en längre filminspelning. Han spelade med Ted Gärdestad, och spelade några av Teds låtar, bland annat The Reason. Björn och Benny och senare ABBA är likaså några av de många som har samarbetat med Schaffer.

Så småningom inleddes ett samarbete med Lasse Åberg. Det pågår fortfarande genom bandet Electric Banana Band som turnerar runt om i landet, i kyrkor, på olika festivaler och många andra sammanhang. Janne skrev också musiken till Lasses senaste film Stig Helmer Story.

– Men när den progressiva musiken kom blev jag portad. Jag ansågs för kommersiell, jag hade ju spelat med ABBA!

Annons

Trots att Janne Schaffers musikliv har pågått i dryga 50 år är det inte på långa vägar slut. Till hösten kommer han att ha spelningar såväl på Maxim i Stockholm som på Trägårn i Göteborg. Men innan dess ska han slutföra sommarturnén genom åtta spelningar på olika håll i landet i augusti och ett TV-framträdande.

Janne Schaffer har ofta synts bakom andra artister, men när spelningen var slut i Ebbas trädgårdscafé var det många som kände att han hade fått starkare konturer, både som gitarrist och person. Den som vill veta ännu mer kan som sagt köpa boken ”Mitt liv som Schaffer”.

MARIA WIELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons