Annons
Nyheter

J.A.G.S redo möta besökarna

Nyheter • Publicerad 14 juni 2007

SEGERSTAD

Efter tio år står Johan August Gustafssons verk redo att möta båda nationella och internationella besökare. I morgon, lördag, invigs Segerstads nya JAGS-museum.

Annons

I ett och ett halvt år har det konkreta arbetet pågått med att ge konstnären Johan August Gustafsson, även kallad Gustaf-Jon, en ordentlig utställningshall. Det var i januari 2006 som projektet Centrum för lokal folklig konst och bygdeutveckling startade, med projektledare Karin Westberg. Men själva förarbetet inleddes redan 1997, då Stiftelsen Johan August Gustafssons Träskulpturer bildades. Ordföranden Marianne Jönsson har nerverna på helspänn några dagar innan invigningen.

– Det ska bli spännande. Vi har väntat på det här tillfället i tio år, säger hon.

TVÅ MILJONER I BIDRAG

Bygget har kostat kring 2 miljoner kronor. Pengar som stiftelsen och projektet fått i bidrag från Mörbylånga kommun, Regionförbundet, Boverket, Sparbanksstiftelsen Öland samt EU, som står för ungefär hälften av den totala bidragssumman. Även många privatpersoner och öländska företag har skänkt större och mindre summor.

– Det märks att vi har ett stort lokalt stöd, säger Marianne Jönsson.

FYRA BEN ATT STÅ PÅ

Projektet pågår nu fram till december och Karin Westberg arbetar för fullt med att ta fram ett kulturcentrum.

– Vi vill utveckla det till ett besöksmål för både en nationell och internationell målgrupp.

För att nå detta menar Karin Westberg att de har fyra ben att stå på; Konsthallen, café, museishop och evenemang. Hon har också en önskan om att det byggs en rastplats i anslutning till muséet. En utvecklingsplan för detta ska diskuteras med kommunstyrelsen i augusti.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons