Annons
Nyheter

Ivars barnbarn i prästkläder

Nyheter • Publicerad 15 augusti 2007

BORGHOLM

Marie Ivarsson är född i Mellösa på nordöstra Öland. Många Borgholmsbor känner henne som Ivar Nilssons barnbarn.

Annons

– Det är en fördel att känna bygden och att vara känd, säger Marie som är tjänstebiträde på Öland i fem veckor.

Marie hade jobbat på Läckeby djursjukhus i fem år när hon bestämde sig för att bli läkare. Efter att ha läst in gymnasieexamen på Komvux flyttade hon till Lund och började sina medicinstudier. Men hon kände sig aldrig riktigt hemma.

– Våren 2004 fick jag min kallelse och tog studieuppehåll från medicinen för att istället läsa teologi. Och där fick jag bekräftelse på att just det var rätt och riktigt för mig, säger Marie Ivarsson som har två år kvar innan hon blir klar.

Marie berättar att hon redan i sitt arbete som djursjukvårdare märkte att det var människors känslor och inre liv som hon ville arbeta med. Och inom medicinen var inriktningen därför psykologi. Men det är först med teologistudierna och förberedelserna för att bli präst som det har blivit en självklar möjlighet att komma riktigt nära människor.

SOMMARTJÄNST PÅ ÖLAND

Att vara tjänstebiträde innebär att arbeta som präst, utan handledare. Hon får utföra alla sysslor i församlingen, utom att leda mässor och leda förrättningar som begravningar, dop och vigslar.

– På Öland ökar ju verksamheten på sommaren så när jag ringde och frågade om det behövdes ett tjänstebiträde i sommar fick jag ja. Det är roligt att vara på hemorten. Och det är enkelt för mig att komma in i arbetet eftersom jag känner många, och många har lätt att knyta an till mig eftersom de vet vem Ivar Nilsson var – eller vem Asta Ivarsson är.

Den tillfälliga tjänsten på Öland innebär för Marie Ivarsson att hon kan tillbringa sommaren tillsammans med mamma Asta, där också hunden Flisa finns. I september återvänder Marie till Lund för två års studier innan hon blir prästvigd i Växjö domkyrka 2009. I höst skall hon skriva två uppsatser, båda med inriktning mot konfirmander och konfirmation. Och till våren skall hon läsa hebreiska.

På frågan om hon vill komma tillbaka till Öland som färdig präst dröjer hon med svaret.

– Öland kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta, men efter prästvigningen skulle jag i första hand vilja pröva vingarna i någon stadsdelsförsamling i Kalmar eller Växjö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons