Inte tillräckligt intressant för att byggnadsminnesförklaras
BORGHOLM
Omstridd och omhuldad – men inget byggnadsminne. Stadshuset i Borgholm har granskats av länsstyrelsen och bedöms som intressant, men inte tillräckligt intressant.
En sliten funkiskåk modell större från 1942 - kan det vara något att byggnadsminnesförklara? Före detta landshövdingen Anita Bråkenhielm med flera ser något annat än en sliten funkiskåk i stadshuset i Borgholm och begärde i början av 2006 byggnadsminnesförklaring av den Göran Gerdsiö-ritade tvåvåningsbyggnaden, beskriven som byggd ”i funktionalistisk stil under ett högt, valmat sadeltak täckt med skiffersten”och med ”monumental placering” på torget. Och för att fortsätta arkitektfrossan: ”Fasaderna är symmetriskt utformade och fasaden mot torget domineras av en tydligt markerad mittrisalit med stora fönster på andra våningen, där den ursprungliga tingssalen är belägen.”
FÖRVANSKNINGSSKYDD
Turerna runt stadshusets nödvändiga renovering, där den begärda byggnadsminnesförklaringen var ett inslag av många, försenade projektet och först nu är ombyggnads- och renoveringsarbetet igång. Mitt i byggröran kommer även länsstyrelsens besked:
– Länsstyrelsen anser att stadshuset i Borgholm är intressant ur kulturhistorisk synpunkt, men att det inte uppfyller kraven på byggnadsminnesförklaring, skriver Kjell-Håkan Arnell och Johan von Reis på länsstyrelsen, för att påpeka att stadshuset bör omfattas av förvanskningsskydd.
– Utan att vara 100 procent säker kan jag tänka mig att det handlar om att stadshuset ska se ut som det gör, att det inte kommer dit takkupor eller liknande, funderar den utlokaliserade planeringschefen Christer Petersson för att i övrigt konstatera:
– Bygget fortsätter.