Annons
Nyheter

Ilsken hedersdoktor och nykterhetskämpe får Kjell E:s stipendium

Nyheter • Publicerad 19 augusti 2009

Bengt Göransson är folkrörelsen och nykterhetskampen personifierad. Han är tidigare kulturminister, hedersdoktor vid Göteborgs universitet och aktiv inom ABF i Stockholm. Nästa vecka får han också ta emot Kjell E Johansons stipendium.

Bengt Göransson beskrivs av många som ”en orädd och ständigt ifrågasättande intellektuell”. Han ryggar inte undan de tillfällen det finns anledning att skärpa tonen om missförhållanden och orättvisor. Om ilskan som drivkraft kommer han att tala när han tar emot stipendiet i Kalmar, ”Man måste vara på mycket gott humör för att vara förbannad” har han satt som rubrik.

Annons

Rubriken syftar på att bitterheten aldrig har någon publik.

– Titta till exempel på författaren och debattören Göran Greider! Han håller på att explodera av lycka när han hittar något nytt att vara förbannad på. Den sortens ilska är produktiv i motsats till bittergökarnas gnäll. Kjell E hade också den sortens

glädjefrustande ilska, säger Bengt Göransson.

SAMMA ANDAS BARN

Bengt Göransson skriver regelbundet krönikor i Helsingborgs Dagblad, där han tar upp dagsaktuella frågor utifrån ett perspektiv som sällan kommer fram på andra håll. Hans hemhörighet inom arbetarrörelsen avspeglas på ett tydligt sätt, men han stryker aldrig partiet eller rörelsen medhårs om det finns anledning till motsatsen.

Stipendiet som i år delas ut för andra året, instiftades i samband med Kjell E Johansons död för två år sedan, och temat för stipendiet är ”Kampen mot missbruk bland unga”. Kjell E var en brinnande själ och idog i sitt arbete för nykterhet och mot orättvisor. Det förenar honom och Bengt Göransson på ett tydligt sätt. Kjell E var bland annat drivkraften i Ökraft och Kalmar läns Nykterhetsförbund tillsammans med flera uppdrag inom Stockholms stad. Med Bengt Göransson samarbetade han bland annat när han var ordförande för IOGT-NTO i Sverige och denne då satt i rörelsens forskningsråd.

VILL VÄRNA DEMOKRATIN

Bengt Göransson har arbetat intensivt med demokratifrågorna, bland annat som ordförande i Demokratiutredningen, som 2000 publicerade betänkandet "En uthållig demokrati! Politik för folkstyret på 2000-talet". Han menar att demokratin idag alltför ofta definieras som att bestämma själv och få som man vill, vilket enligt honom är ett feltänk. Istället är verklig demokrati en metod att bestämma tillsammans, samtidigt som man tar hänsyn till andra människors behov och önskemål.

–  Att lära sig förlora är en viktig insikt att förvärva om demokratin

ska fungera. Och det paradoxala är att först i det samhälle där man lär sig

Annons

avstå, blir friheten möjlig.

EU, IOGT-NTO OCH ÖKRAFT

Förutom Bengt Göransson kommer även EU-parlamentariker Anna Hedh och Gunilla Nilsson, ordförande för IOGT-NTO på Öland och i Kalmar län, att medverka. De kommer att dela med sig av erfarenheter från EU och ta upp frågan om vårt behov av förebilder. Föreningen Ökraft kommer också att presentera ett pågående arbete tillsammans med barnomsorgen som handlar om att bilda föräldranätverk mot droger.

MARIA WIELL

Fotnot: Stipendiet delas ut i IOGT-lokalen på Strömgatan i Kalmar på tisdag, den 25 augusti kl 15.30.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons