Nyheter

Hyllning till Hasse och Tage i Runsten

Nyheter • Publicerad 20 september 2012

RUNSTEN

Bygdegårdsföreningen i Runsten bjöd i helgen in till musikunderhållning i Rungården. Det var sångkören ”Svart på vitt” med postadress Torsås som besökte med ett program som var en hyllning till Hasse och Tage.

Det var ett program som spände över de båda kupplettmakarnas hela karriär, från nummer som många glömt till glada igenkännanden. Naturligtvis saknades varken blommig falukorv eller stetsonhatten. Inte heller saknades Lindeman eller Sov lilla Totte, för att nämna några omistliga inslag i ett Hasse och Tageprogram.

Det var inget blygsamt program kören satt samman – många musikstycken, några dialoger, en och annan ”rolig historia”, sammanbindande kommentarer mellan de olika numren. Körmedlemmarna bjöd dessutom på sig själva genom att illustrera olika texter genom att klä ut sig – ett snabbt byte av huvudbonad eller en kort kjol utanpå den manliga kostymen kunde räcka som scenväxling. Och Totte var inte liten, han var nog nära 1.90 lång.

Att Hasse och Tage skrivit texter även åt andra artister än sig själva blev vi också påminda om. Så exempelvis är som bekant texten till Fingal Olsson skriven av dem, även om det är Martin Ljungs röst vi hör. Och nog hörde vi Lena Nymans röst ljuda över scenen i Rungården i ett Hasse och Tageskt citat?!

VÄNLIGT SINNAD

Allt eftersom kören märkte att det var en vänligt sinnad och uppskattande publik i Rungården, tog medlemmarna för sig allt mer – man sjöng med andra ord upp sig och uppträdde allt frimodigare. När publik och kör skildes åt efter två timmars intensiv underhållning (inklusive kaffe) hade framförandet på scenen nått en mer än acceptabel nivå. En som inte behövde spela upp sig utan höll toppnivå alltigenom, det var ackompanjatören, Olof Nilsson, i vardagsslag musiklärare vid folkhögskolan i Oskarshamn.

Faktum är att Hasse och Tageprogrammet bara framförts en gång tidigare, för snart ett halvår sedan, därav kanske en viss ringrostighet. Men nu när programmet sitter, kommer framträdandena slag i slag.

- Vi skall framföra programmet bland annat i Långasjö och Gullabo, berättar kvällens körledare Pia Nilsson, som också kan förtälja att körmedlemmarna,  sammanlagt ett dussintal, även om antalet för kvällen var nio, kommer litet här och därifrån i länet, men att det är församlingshemmet i Torsås som är repetitionslokal för den nu över 25 gamla kören. Ingen av dagens medlemmar minns dock körens första tio-femton år.

Repertoaren är bred, allt från kyrkomusik till Hasse och Tage och Povel Ramel – ett sådant program har man också parat om någon arrangör vill beställa det.

ANDERS MARELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.