Annons
Nyheter

Hon samlar på julkortspåsar

Nyheter • Publicerad 23 december 2007

SANDVIK

Mona Margareta Larsson är pensionär, för närvarande bosatt på Öland. Hon samlar på postens julkortspåsar, det är hon inte ensam om.

Annons

Det började med att Mona Margareta Larsson 1989 fick en påse av Posten att lägga julkorten i, detta för att underlätta sorteringen av alla julbrev och kort. Det samma hände i hela Sverige, men hur många inser samlarvärdet i en påse!

Svenska folket är ett kortskrivande folk, vi skickar miljontals kort till varandra, framför allt under jul- och nyårsheIgen. Mona Margareta Larsson är en person med stor korrespondens. Hon skickar många julkort varje år. För henne är det mycket praktiskt att packa korten i en särskild påse. Hennes samling utökades i år med två påsar, den ena är vit, i den vill Posten att man lägger alla julkort med postnummer som börjar på 3.

KOMPLETT SAMLING

Mona Margareta Larsson tog kontakt med Posten i Borgholm, men där visste man inte så värst mycket om julkortspåsarnas historia. Nästa instans var Centralposten i Stockholm. De hänvisade till Postmuséet, där hade man adressen till samlaren Nils Nilsson, Västerås, som till och med ställt ut hos Postmuséet. Han hade gjort en trevlig katalog där han beskrev alla årgångarna från 1989.

Mona Margareta Larsson visar stolt upp sin samling, som alltså är komplett. Hon berättar, hur man vissa år har lagt ner stor omsorg på layout och dekorerat påsarna i olika stansade mönster, med hjärtan eller stjärnor. Ibland med julgranar och färgerna har skiftat från år till år, somliga år gröna, andra gula eller blå, men oftast röda. Millennieåret 2000 var det ett tomteansikte, en viktig manifestation, ett annat år en julstrumpa. Vissa år har inspirationen trutit, det har bara blivit en liten ändring av texten och man har kanske bytt färg.

BÄLTESSPÄNNARNA

Nils Nilsson är som sagt, inte ensam om att samla julkortspåsar. Han och likasinnade har bildat föreningen Bältesspännarna som sysslar med annorlunda filateli. I föreningens tidskrift, Bältesspännaren, berättas om allt som sker inom det smala området runt frimärkssamlandet. Dit hör samlandet av Postens julkortspåsar, brevmärken, olika handlingar som Posten skickar ut, helgmärken med mera.

Nils Nilsson berättar för Ölandsbladet om att hans samling ställdes ut på Postmuséet 2003 från 3 december till 6 januari 2004, samtidigt visades en rad julkort från 1900-talet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons