Nyheter

Hjärtligt tema på Klinta Bykrog

Nyheter • Publicerad 19 februari 2008

KÖPINGSVIK

Klinta Bykrog kommer att erbjuda en avsmakarmeny i hjärtlig miljö till helgen. Det är fyra tjejer som går sista året på Jenny Nyströmsskolans Hotell- och restaurangprogram som lagar och serverar maten.

Frida Nensén, Låtta Strömberg, Sara Ankarberg och Susanna Eriksson har ett projektarbete tillsammans. Från början var det Låtta och Sara som skulle utarbeta en sommarmeny till Klinta Bykrog som projektarbete.

– Men sedan föreslog Klinta Bykrog att vi skulle laga och servera mat under en helg och då behövde vi hjälp, berättar Sara.

Susanna och Frida var pigga på att ingå i projektgruppen. Tjejerna har gjort ett digert arbete med bland annat kalkyler, och många testlagningar, som till slut blev en femrättersmeny.

– För att få med fler rätter gör vi så men till mängden mat är det som en trerättersmeny. Därför kan man kalla det en avsmakarmeny, fortsätter Sara, som är projektledare och fungerar även som kökschef. Till hjälp i köket har hon Låtta och med förberedelserna även Susanna.

TESTA VERKLIGHETEN

Allt jobb de lägger ner på projektet skrivs upp i en loggbok och projektarbetet ska innebära 100 timmar per person, alltså har gruppen lagt ner minst 400 timmar.

– Det är meningen att vi ska få testa på verkligheten, förklarar flickorna.

Och den får de verkligen testa på.

– Det är lite nervöst. Det är mycket som ska flyta under kvällarna. Eftersom vi behöver särskilt porslin till olika rätter får vi låna lite porslin av skolan, säger Frida, som är ansvarig för serveringen tillsammans med Susanna under kvällarna.

Eftersom det denna vecka är Alla Hjärtans Dag kommer dukningen vara lite romantisk. Sittningarna är för 25 gäster, som får avnjuta god mat i hjärtlig miljö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.