Nyheter

Hjälten simfärdig direkt - skrattfest på Krusenstiernska

Nyheter • Publicerad 29 juni 2012

KALMAR

Om ett gott skratt verkligen förlänger livet får besökaren av ”Hjälten från Kalmarsund” det jobbigt att blåsa ut alla ljus på framtida födelsedagstårtor.

Kalmar och sommaridylliska Krusenstiernska teatern är efter fem år av folklustspel med Suzanne Reuter och Robert Gustafsson som trotjänare numera en institution på den svenska humorhimlen.

I år är de i bättre form än på länge.

Där ”Zpanska Flugan” segstartade trampar ”Hjälten från Kalmarsund”  gasen i botten från minut ett för att avsluta första akten med oförglömliga torrsimsjuck utförda av bokhandlare Birger Molander (Robert Gustafsson) med disponent Gösta Andersson (Per Eggers) som liggande lärjunge.

REUTER BITSK

Per Eggers,  Robert Gustafsson och Suzanne Reuter, det bitska hembiträdet i det Anderssonska hushållet anno Kalmar 1932, är draghästarna i föreställningen och premiärpubliken i den sköna molnfria sommarkvällen formligen slukar Robert Gustafssons blinkningar till I-know-nothing-Manuel från Pang i Bygget samt sina ”egna” rollfigurer Göran med illern och brandmästare Greger.

Även Reuters hemsnickrade kalmaritiska omfamnas och överhuvudtaget är passningar till Kalmar och Nybro flitigt förekommande, naturligtvis med Nybro i  kusinen från landet-rollen vilket uppskattas ljudligt  av kalmariterna i publiken.

SVÅRT MATCHA

Öland? Nja, mycket mer än en weekend i Borgholm som förslag på bröllopsresa blir inte.

Historien i ”Hjälten från Kalmarsund” bygger på klassiskt lustspelsrecept: förväxlingar, missuppfattningar, hemligheter och trånande blickar. Samt denna gång kryddat med en pilsk pastor samt en sjöbuse från Oskarshamn och till slut får alla alla, till och med bokhandlare Molander hittar rätt i sin annars allmänna förvirring.

Något att klaga på? Egentligen inte, förutom att slutakten har svårt att matcha de första 40 minuterna av skrattorgie. Där kan ”Hjälten från Kalmarsund” uppgraderas för att nå max-betyget, nu är föreställningen endast snubblande nära ett sådant.

Fråga 1:Hur slutade egentligen det där lyckönskningstelegrammet bokhandlare Molander aldrig hann läsa färdigt?

Fråga 2:Visste ensemblen om att Håkan Juholt fanns i publiken?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.