Nyheter

Hemlig festival på nytt

Nyheter • Publicerad 31 maj 2010

ÖLAND

Förra årets hemligfestival får en uppföljare. Från Kalmar och Färjestaden utgår bussen som ska ta med sina resenärer till en okänd plats, där nio musiker väntar på att få framföra sin folkmusik.

Temat för i år är jord, vind, eld och vatten.

– Platserna för konserterna ska ha någon slags anknytning till temat. Vatten kan till exempel bli vid en hamn, förklarar John Leo Carter som är initiativtagare tillsammans med hustrun Helle Kvamme.

KOMPAR VARANDRA

Bussarna utgår från Kalmar och Färjestaden på konsertkvällarna, den 30 juni till 3 juli. De som hänger med får räkna med en helkväll, eftersom det även sker andra arrangemang på platsen för konserten. Vid halv tolv brukar bussen vara tillbaka i Kalmar igen.

Konsertens artister sammanstrålar från Irland, Spanien, Estland och Sverige. De kommer att ha ungefär fem minuter var i rampljuset. Tanken är att de andra de andra kompar i den mån det passar med instrumenten.

– Jag har valt artisterna så att alla spelar olika instrument. Det måste finnas slagverk, sträng- och blåsinstrument, säger John Leo Carter som också ställer krav på repertoaren:

– Det ska inte vara något som spelas på radion, utan något originellt eller en folkvisa med egen tolkning.

Med i repertoaren finns flera irländare. Förutom John Leo Carter kommer bland andra Vyvienne Long, en irländsk artist som bland annat samarbetat med singer-songwritern Damien Rice. Nu står hon på egna ben, och utmärker sig med sin ”cello-sång”.

Estländarna Janne och Juhan Suits behärskar ett stort antal blåsinstrument, bland annat estländsk säckpipa, estländsk nyckelharpa och fiol.

Sverige representeras av den jazzinspirerade Borgholmsdottern Maria Rylander och blockflöjtssolisten Klas Ehnemark som pendlar mellan bostäder i Föra, Stockholm och Hongkong.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.