Nyheter

Hembygdsvänner i tankemöda

Nyheter • Publicerad 30 november 2007

FÄRJESTADEN

Hång, hundsvott, täpa och takkråka var några av de begrepp som det gällde att ha kännedom om när frågesporten ”Känner du ditt Öland?” hölls över hela ön på tisdagskvällen. Och när hölls det första Ölandsmästerskapen i skidor, egentligen?

Inga hjälpmedel är tillåtna när hembygdsföreningarna tävlar mot varandra i Ölandskunskap. Men bland dem som samlades i biblioteket i Färjestaden på tisdagskvällen fanns det flera som hade studerat hembygdsböcker och museiprogram dagarna innan. Det gjorde att en del av svaren på de 30 frågorna var alldeles självklara, medan andra orsakade långa diskussioner och osäkerhet. Ingen var riktigt säker på vad den öländska halskragen i guld väger.

VARTANNAT ÅR

Det var 1984 som frågesporten om Öland introducerades av Rune Fredriksson från Runsten. Sedan dess har arrangemanget hållits vartannat år, i år hölls alltså den trettonde tävlingen. Det är olika personer som gör frågorna, det här året var det Evert Johansson, Anders Nilsson och Göran OT Dahlberg som hade fått förtroendet. Extra hjälp för att kunna svara rätt hade den som hade besökt sommarens utställning på Himmelsberga.

– Men vi saknar naturfrågor, sa Jan-Eric Larsson som förde protokollet vid bordet där männen hade samlats.

Varje hembygdsförening skulle svara på 30 frågor. Hur många rätt blir en nyhet på lördag när de rätta svaren publiceras i Ölandsbladet. Torslunda hembygdsförening har en alldeles egen tävling mot Sandby-Gårdby hembygdsförening och Eva Johansson som är vice ordförande i Torslunda väntar ivrigt på resultaten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.