Harue Takami About Light
MÖRBYLÅNGA
Den japanska konstnärinnan Harue Takamis installation ”About Light” i Mörbylånga Konsthall är en dialog med havet som ligger utanför.
Vi ser havsytan vibrera genom de två stora fönstren. Det skiftande ljuset reflekteras av vattnet och får hennes installation i papper att flimra. Den ligger på golvet som en buddhistisk trädgård. De vikta pappersremsorna ligger i 32 våder med 125 remsor i varje, det blir 4 000 tillsammans. Ett långsamt arbete som krävde sin tid, det tog två dagar bara att lägga ut dem i våd efter våd. I stället för sanden som blir noggrant krattad i de buddhistiska trädgårdarna i Kyoto och Nara är hennes installation gjord av vanligt A4-kopiepapper. Bladen viks så tätt som plisserade balettkjolar. De knölas ihop för att sedan vikas igen. Resultatet blir en oerhört levande yta som fångar upp varje skiftning i ljuset. Det är inte materialet som skapar intrycket, som kan bli hypnotiskt när man på det oljiga golvet går runt den rektangulära installationen, där linjerna söker sig fram utan att någonsin vara helt räta, utan den meditativa långsamheten som ligger bakom.
I hörnet står några inramade tavlor, annars är väggarna tomma. Men ser man noga efter tar också tavlorna upp samma tema. Blåa linjer dragna på fri hand på akvarellpapper är åter ett uttryck för det dallrande ljuset över ett hav. Resten är stillhet. I en mindre tavla ett koncentrat av det blå. Den är gjord av rivna textilier – som amorfa klumpar klistrade på en yta och överdragna med ett djupblått pigment som nästan svävar fritt framför dem – ganska nära det blå som Yves Klein utvecklade i sina monokroma verk.
VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS
Harue Takami är född i Kyoto, Japan 1959. Hon studerade textilkonst på Kyoto Seika University och tog sin examen 1982. Det minimalistiska arbetssättet som hon visar i sina många, stora installationer är i regel platsspecifikt, det vill säga uttrycker platsens signum. Samtidigt är det också starkt förankrat i den japanska kulturen, där varje element, årstid och väderstreck har sin egen färg.
Förutom i Japan, där hon har ställt ut i en mängd gallerier och tempel, däribland Anrakuji-templet i Kyoto vars katalog är utlagd i Konsthallen, har den japanska konstnärinnan haft separata utställningar både i Danmark och Sverige. I december 2004 var Harue Takami Månadens konstnär på Kalmar konstmuseum och ställde ut i Mörbylånga skola 2006. Hon har också deltagit i många internationella grupputställningar runt om i världen, såväl i Europa som USA. 2105 blev det både i Virserum och Kaunas Art Biennal i Litauen.
På vernissagen var även hennes make, konstnären Henrik Allgén och barnen med. De är gifta sedan 1996 och bor i byn Halsebo i Södra Vi som ligger i Vimmerby kommun. Lars-Henrik Allgén (född -52) undervisar på Konstfackskolan i Rums- gestaltning (i synnerhet av offentlig miljö) och presentationsteknik. Han har också tidigare undervisat i Färg och form. Vi stod vid fönstret när vi pratade och såg på Ölandsbron som spänner sin båge över horisonten – den är så tunn så man knappt kan se den när man flyger över den högt uppe i luften, berättade han. De träffades i Kyoto i Japan där också barnen är födda. Det var trevligt att möta dessa två konstnärer för vilka respekten för världen tydligen betyder mer än den romantiska konstnärsrollen.
ERICH SCHWANDT
Fotnot:Harue Takamis utställning är öppen lördagar och söndagar 11–17 och pågår till den 30 september 2007.