Här offrade man till småknytt
SÖDRA BÅRBY
Öster om väg 136, norr om Bårby borg, ligger en stor sten. På håll ser det ut som vilken sten som helst. Men vid en närmare titt är hela ovansidan täckt av små skålgropar, fyllda med pengar.
– Det är en älvkvarnsförekomst, berättar Daniel Tedenlind, antikvarie på länsstyrelsens kulturmiljö-funktion.
I gammal folklig tradition trodde man att älvor malde i stenens hål.
– Man vet inte riktigt vad stenarna användes till men under lång tid har människor lagt dit nålar och saker de hade hemma som offer till småknytt och annat i landskapet. Förmodligen för att det skulle ge tur. Numera lägger man pengar i groparna, säger Daniel Tedenlind.
HETT OMRÅDE
Älvkvarnsförekomster går att härleda till bronsåldern, 1 000 år f Kr. Ofta är de kopplade till hällristningar. Och denna älvkvarnsförekomst är inte den enda i området. Två ytterligare ligger på Alvaret, drygt en kilometer rakt öster om Bårby borg samt längs vägen mot Hulterstad. I närheten finns också endel stensättningar och rösen som är knutna till bronsåldern. Allt detta tyder på att det varit liv och rörelse här under bronsåldern.
– Det har funnits någon typ av bronsåldersbosättning, där människor levde och hade sina djur. Det går att koppla till Resmo där man nyligen grävde och hittade spår av djurhållning från stenåldern. Området har varit hett under en ganska lång period på grund av den bördiga dalen ner mot Kalmarsund, säger Daniel Tedenlind.