Annons
Nyheter

Hans Wigert i VIDA-utställning  

Nyheter • Publicerad 24 maj 2013

De fullvärdiga konstutställningarna avlöser varandra på VIDA konsthall på Öland, flaggskeppet bland regionens konsthallar, Svarta Lådan i Kalmar får ursäkta. Idag lördag har Hans Wigert vernissage på en stor utställning med tavlor från de senaste tre-fyra åren.

Hans Wigert är ingen ny bekantskap på Öland, han ställde senast ut på VIDA år 2007. Han har just passerat de åttio, men är som ett flertal av sina konstnärskolleger synnerligen still going strong, av allt att döma helt utan tankar på att det finns ett otium att dra sig tillbaka till även för konstnärer.

Annons

När Dagens Nyheters konstkritiker senast skrev stort om Wigert, var det i samband med att denne för två år sedan ställde ut på krisdrabbade Thielska Galleriet i Stockholm. Wigert var dock ingen del av krisen, tvärtom. ”Expressivt måleri i samtal med samtiden – Hans Wigerts landskapsmåleri har en kärv skönhet”, skrev vederbörande.

Det var en oerhört engagerad, livlig, verbal och alert utställare som mötte pressen på VIDA under fredagen. Det är sällan en konstnär förmår visa en sådan inlevelse och samhörighet med de egna verken som Wigert. Han lever med och i sina tavlor, de är uttryck för en djupt känd personlig relation till den värld de återger. Han skäms inte för att karakterisera ett eller annat av sina verk som ”förbaskat bra” eller annat positivt uttryck. Och han har ju rätt, de är förbaskat bra.

ANDERS MARELL

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons