Nyheter

Handikappet hindrar ej Kalevi

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2008

PERSNÄS

Solen strålade, vinden ruskade i trädkronorna och höstlöven yrde runt i luften innan de singlade mot marken. Men det störde inte boulespelarna som tränade och tävlade av hjärtans lust.

Torpet i Lundeby, IOGT-NTO-föreningen Friska Viljors lilla idylliska ställe, hade Öppet hus i söndags. Både medlemmar och gäster hörsammade inbjudan att gå en allmänbildande tipspromenad, pröva på Boule och frossa på våfflor. Från Köpingsvik, Alböke och Gärdslösa kom de åkande, glada och nyfikna på boule och goda våfflor. För inne i stugvärmen stod Daris Nilsson, ordförande i föreningen Friska Viljor och gräddade våfflor. Till sin hjälp hade hon Gun-Brith Karlsson som hade fullt sjå att servera kaffe och våfflor.

Solen strålade, vinden ruskade i trädkronorna och höstlöven yrde runt i luften innan de singlade mot marken. Men det störde inte boulespelarna som tränade och tävlade av hjärtans lust. Två damer, Monica Wikström och Gun Olsson, som båda flyttat till Sandvik i Persnäs prövade på boule för första gången. Det visade sig att en av damerna spelat boule i många år men inte kände till reglerna, den andra var överraskad över hur roligt man kunde ha med ett kulspel för vuxna. De lär återkomma.

TROTSAR ALLA REGLER

Bland de som verkligen trotsar alla regler för hur man klarar av utelivet i en rullstol och med bara ett ben att stå på, var Kalevi Pellikka. Hans högra ben amputerades efter en längre tids plågor och bara fjorton dagar efter operationen hade han två rullstolar, en för innebruk och en för uteliv som han for runt med på boulebanan och ut i kohagen på tipspromenad. En eldriven rullstol är som handikappfordon en relativt gammal uppfinning, men har blivit smidigare och anpassad till individuella behov. Den är fyrhjulsdriven och har liten svängningsradie. Kalevi Pellikka kom lekande lätt in genom Torpets normalsmala dörröppning och rörde sig smidigt i de ganska trånga utrymmena.

Hur känns det att kunna vara med så här?

– Jag är jätteglad att få vara med precis som förut, det är inga problem alls.

Hur länge har du spelat boule?

– Det är väl från 1997. Jag vet att vi fick vår boulebana vid Torpet 2001.

Tipsrundans tretton frågestationer klarades av med glans av Kalevi Pellikka och de övriga besökarna. Trots att det var både tuvor och komockor att väja för manövrerade Kalevi sin motordrivna stol utan problem. Solen fortsatte stråla över Öland, boulegänget spelade vidare och våfflorna blev uppätna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.