Annons
Nyheter

Hamnen – en plats för möten

Nyheter • Publicerad 31 oktober 2007

FÄRJESTADEN

En hamn är en mötesplats. Här möts människor från när och fjärran. Ingen annanstans är heller mötet mellan vinter och sommar så påtagligt.

Annons

De varma uppåtvindarna från den öländska kalkstensklippan som kyls av den karga morgonbrisen från havet. I mötet dem emellan står båtägaren och kliar sig i huvudet. Dags att ta upp båten? Eller vänta? Idag skiner solen som den bästa sommardag och skänker energi, men samtidigt biter kylan i skinnet. Värme möter kyla.

DÅTID MÖTER NUTID

Den stora staden på andra sidan sundet känns så nära. Det är snarast så att det blågröna vattnet förenar mer än skiljer stad och land, Kalmar och Öland. En sliten anslagstavla skvallrar om ett möte i församlingshemmet. Hamnen var länge Färjestadens signum. Härifrån nåddes övriga världen. Hamnplanen var mötesplatsen när resenärer anlöpte Öland. Nu är Färjestadens hamn plats för en ny bebyggelse, en bebyggelse som kommit att porträttera det nya Öland. En gammal båt återfanns i muddermassorna när det nya bostadsområdet skulle ta form. Dåtid möter nutid.

Konstnären Håkan Rehnberg tog fasta på hamnen som mötesplats och gjorde ett konstverk. Med ett upp och nedvänt tak ville han påvisa hur jordens element möttes i hamnen, att hamnen var en samlingspunkt. Så sa han till det samlade journalistuppbådet. Var vi mötte honom? I hamnen, förstås. I hamnen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons