Annons
Nyheter

Gymnastik med samba-takter

Nyheter • Publicerad 24 november 2008

MÖRBYLÅNGA

– Hej och välkomna. Då kör vi, säger Ingrid ”Samba” Bergman Svensson till de som samlats för gymnastik på Rönningegården. ”Samba” har arbetat här i 26 år och ansvarar sedan två år för dagverksamheten.

Annons

– Vi är som en stor familj. Skrattar och har roligt tillsammans, säger Ingrid Bergman Svensson, som aldrig kallas för något annat än ”Samba”.

Det smeknamnet fick hon av sin släkt redan som liten. Ett hembiträde lärde henne dansa samba och sedan den dagen gjorde hon det hela tiden, överallt.

EGEN FÖRMÅGA

Kanske har hon lite av sambatakterna kvar när det handlar om att leda gymnastiken på Rönningegårdens dagverksamhet. Måndag, onsdag och fredag klockan kvart över tio samlas de som vill för att röra på kroppen efter egen förmåga.

– Jag är noga med att alla ska göra vad de kan, det här ska inte vara något tvång, säger hon.

Deltagarna stampar med fötterna och sträcker på armarna. ”Samba” trallar med i musiken. Pensionärerna skrattar.

– Vi har verkligen trevligt, säger en av kvinnorna medan hon för armarna som ”Samba” visar.

Efter jympan dricker alla saft och umgås.

POPULÄR BINGO

”Samba” menar att dagverksamheten på Rönningegården bidrar till att boende från de olika avdelningarna lär känna varandra.

Annons

– Det finns inte så många andra tillfällen när de träffar varandra. Det här blir en samvaro och många känner igen varandra sedan de var unga.

Dagarna då det inte är jympa, arrangeras andra dagaktiviteter. Allt ifrån tidningsläsning och sällskapsspel till filmvisning och bakning. Varje månad sker också två gudstjänster och en bussutflykt. Men den aktivitet som drar mest deltagare är helt klart bingon.

– Det är verkligen höjdpunkten. Då kommer 26-27 personer, säger ”Samba” som verkligen trivs med sitt jobb.

– Jag brukar säga att jag har fått den bästa biten att jobba med. Jag fyller 64 nästa år men behöver inte ha pension på länge.

MALIN MARKLUND

Ingrid Margareta Gunilla Bergman

Ålder: 63

Bor: Mörbylånga

Yrke: Arbetsterapibiträde

Ser på TV: Naturprogram

Annons

Äter: Kroppkakor

Intressen: Natur, blommor

Favoritårstid: Våren

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons