Annons
Nyheter

Gudrun Holm-samling i Karlevi

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2007

KARLEVI

Under sin livstid gjorde sig konstnären Gudrun Holm känd som en mycket originell personlighet. Till Öland kom hon för första gången på 30-talet och fastnade direkt för det öländska landskapet, som hon ända till sin död avbildade med stor passion. När hon dog efterlämnade hon ett antal tavlor som nu bjuds ut till försäljning av galleristen Lars Elmlund i Karlevi.

Annons

När Gudrun Holm avled julen 2005 testamenterade hon ett antal tavlor till ett känt svenskt museum. På museet visste man inte riktigt vad man skulle göra med samlingen, eftersom man inte tyckte sig ha plats för tavlorna.

– På museet tyckte man att det var synd att tavlorna skulle stå undanskuffade, så museichefen kontaktade mig för att jag skulle se till att tavlorna kom ölänningarna till dels, säger Lars Elmlund.

Samlingen består av ett åttiotal oljemålningar. Bland dem finns enstaka Stockholmsmotiv och en tavla från San Remo. Resten är Ölandsmotiv, föreställande människor och djur i olika miljöer. Bland annat finns tavlor som skildrar marknaderna i Algutsrum och i Sandvik. Gudrun Holm hade en förkärlek för marknadsmiljöer.

– Hon åkte ut och satte sig och målade i de miljöer hon ville avbilda, så tavlorna är väldigt levande, säger Lars Elmlund.

HÄSTAR

 Ett återkommande motiv på Gudrun Holms tavlor är hästar, både ensamma och i flock, i arbete och i vila.

– Hon fick mycket beröm för hennes sätt att avbilda hästar. De blev alltid så väldigt livfulla på hennes bilder, säger Lars Elmlund.

Gudrun Holm blev på Öland mycket uppskattad för hennes enkla men ändå levande skildringar av vardagslivet på den öländska landsbygden.

– Hon var en skicklig tecknare och var mycket noggrann när hon skissade grunderna till målningarna, säger Lars Elmlund.

Ett flertal tavlor i samlingen är ögonblicksbilder av olika arbetsmoment i lantbruket, ofta med hästar inblandade.

Annons

– Hon ville dokumentera det öländska livet. Och hur det var förr. När man träffade henne sa hon ofta: Förr, förstår du, så var det så här... Sen började hon berätta, säger Lars Elmlund.

SKRIBENT

Och Gudrun Holm hade mycket att berätta. Förutom konstnär var hon också en skicklig skribent och skrev under en lång tid bland annat kulturartiklar och kåserier i Ölandsbladet. Hon skildrade också sitt händelserika liv i en memoarbok, ”Ett brokigt konstnärsleverne i skuggan av två världskrig”. En andra memoarbok var planerad, men hann aldrig färdigställas innan hon dog. Under den senare delen av sitt liv var Gudrun Holm bosatt i schweiziska Zog, men återkom alltid till sommarboendet i öländska Vanserum. Ännu i nittioårsåldern körde hon varje sommar från Schweiz till Vanserum i sin gröna folkvagnsbubbla.

– Man såg henne ofta ute på de öländska vägarna i hennes bagge. Här kommer Gudrun, tänkte man, och blev på bra humör, säger Lars Elmlund.

Lars Elmlund har drivit galleri i Kalmar i snart 30 år, med försäljning av målningar av ölandskonstnärer som Per Ekström, Axel Kargel, Stig Jonzon och Artur Percy. För några år sen köpte han Åke Widéns verkstad i Karlevi för att göra om till sommargalleri. Efter ett omfattande renoveringsarbete står galleriet nu färdigt. Tillsammans med sin fru har han också inrett en del av den gamla verkstaden till bostad.

– Äntligen börjar allt bli färdigt. Det här är den första stora utställningen här, säger Lars Elmlund.

Gudrun Holm-utställningen är öppen på lördagar och söndagar fram till den 23 september. Det som sen återstår av samlingen kommer tillsammans med en rad andra ölandskonstnärer visas upp på Konstnatten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons