Nyheter

Gudabenådad berättare i ord och skrift

Nyheter • Publicerad 13 november 2013

När Johan Theorin kommer igång går tiden fort. Att han tycker om att berätta skrönor är det ingen tvekan om, inte heller att åhörarna trivs. Hembygdsgården i Mörbylånga fylldes snabbt av förväntansfulla åhörare som både fick lyssna på berättelser, köpa böcker och dricka kaffe.

I tisdagskväll var Johan en av flera författare som var med på Bokens afton i Kalmar, ett evenemang som det är mycket svårt att få biljetter till.

– Men det gör ingenting, nu är jag ju här bara för er och  jag har tagit på mig min berättarkeps, konstaterar Johan Theorin och ler efter att ha blivit välkomnad av hembygdsföreningens ordförande Tord Rosenqvist.

Under en timma varvar han sedan berättelser om sig själv, bakgrunden till sina fem böcker om Öland och skrönor från sin barndom. Det märks att han tycker om det han gör vilket lockar åhörarna att följa med in i berättelserna. Slutar de med en kuslig överraskning hörs ett susande gemensamt andetag i lokalen, slutar de med en oväntad dråplig touch hörs glada skratt. Alla är uppmärksamma och när den utmätta tiden har gått vill varken Johan eller åskådarna att han ska sluta. Han tar emot tackgåvan från hembygdsföreningen, men fortsätter ännu en stund med skrönor om kistan som byggs på vinden hos en släkting i Djupvik en mörk natt, om den svarta släden i Grönhögen och om havsörnen i Borgholmsträdgården.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.