Nyheter

Gripande föreställning om livet

Nyheter • Publicerad 28 november 2007

KALMAR/ÖLAND

”Man kan inte skydda sig mot verkligheten”. Det säger Joel Perssons karaktär och det kan nog ses som budskapet i föreställningen Vändrum, som hade premiär i fredags. Skådespelarensemblen från Ölands Musikteaterskola genomförde en stark pjäs om att ingen går smärtfri genom livet.

De fyra skådespelarna går andra året på Ölands Musikteaterskola. Repetitionerna har pågått under hela hösten och det märks att eleverna efter snart ett och ett halvt år tillsammans är mycket samspelta.

TUFF VERKLIGHET

Föreställningen visas i IOGT:s lokal i centrala Kalmar. Men handlingen utspelar sig på okänd plats, det är upp till varje åskådare att tolka var. Ett väntrum hos en psykolog? En tågstation? Eller är alla kanske redan döda? Tolkningarna kan vara många, och ensemblen är noga med att förklara att ingenting är rätt eller fel. Men tydligt är att de fyra karaktärerna har mött den tuffa verkligheten, och insett att hur mycket man än kämpar för att göra allt rätt, så är livet aldrig smärtfritt.

TESTA GRÄNSER

Skådespelarna har lyckats fånga egenskaperna hos sina respektive karaktärer. Med hjälp av små rörelser och detaljer skiljer de sig från varandra. Särskilt stark är Cecilia Vikbergs rädda flicka, som blivit så överbeskyddad av sin mamma att hon velat testa alla gränser för att hitta sig själv. Men där finns också Myra Neanders karriärkvinna som bara arbetat mer och mer för att till slut gå rakt in i väggen. Joel Perssons gambler som på en eftermiddag spelade bort alla sina pengar. Och Elin Rusks hotellreceptionist som blivit sexuellt utnyttjad av gäster som kommit och gått.

INGEN OBERÖRD

Publiken sitter nära inpå scenen. Och med bara några decimeter mellan åskådare och publik, ökar den starka känslan som skådespelarna vill förmedla. Ingen kommer undan eller lämnas oberörd. De lyfter livsfrågor som att vara i eller utanför en gemenskap, att ständigt vara på väg någonstans utan att veta var, eller att våga ställa sig upp och säga ”det här är jag, det är så här jag har blivit”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.