Nyheter

Gömställe för en nyckel?

Nyheter • Publicerad 25 november 2007

KÄLLA

Hur har den så kallade Nyckelstenen vid Hagelstad i Källa fått sitt namn? Nyckeln till gåtan finns att söka i en sägen om en glömsk jättinna med hemvist på Blå Jungfrun.

Under sensommaren 2006 genomförde Källa Hembygdsförening en omfattande kvarnrenovring på socknens samtliga 19 väderkvarnar. När undertecknad, tillsammans med två hembygdsvänner, var ute på vårt uppdrag stannade vi vid en stor sten vid Hagelstad, den så kallade Nyckelstenen.

SKATTKAMMARE

Man kan ju undra varför denna jättesten fått detta namn. Kan det vara en sägen tro? Om man läser Elof Peterssons beskrivning i Öländsk Bygd, på sidan 46 i årgång 2002, får man svaret. Det berättas att en jättinna på Blå Jungfrun låste sin skattkammare och hoppade över till Öland. Men hon glömde att först gömma nyckeln. När hon kom till Källa lyfte hon på den stora stenen och stoppade under nyckeln. Så förtäljer i alla fall sägnen.

STANLEY JOHANSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.