Nyheter

Gjutet glas och svart humor

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2012

KALMAR

Karl Magnus Nilsson är glaskonstnär, tecknare och målare med en välmeriterad utbildning från svenska och utländska skolor och akademier i bagaget, aktuell i Teatergalleriets utställning just nu.

Karl Magnus Nilsson är förhållandevis ung, värd att nämnas bland de riktigt stora, är han också belönad med stipendier för sitt unika formspråk. Just nu ställer Karl Magnus Nilsson ut gjutet glas, som fristående skulpturer och inneslutna i laboratorieburkar och collage i Teatergalleriet, Olof Palmes gata.

Vi ser glaskonsten som det estetiskt översinnliga, konst skapad av svenska glaskonstnärer i de småländska glashyttorna. Namnen bildar en lång slinga som går genom hela 1900-talet. Dessa konstnärer har fått oss att se föremålen som det skönaste, det mest utsökta vi kan tänka oss skapat i glas, detta märkliga material.

Då blir mötet med Karl Magnus Nilssons konst ett uppvaknande; estetiken är i någon mån utbytt mot ett annat formspråk, där finns en råare yta och ett helt annat innehåll. De gjutna glaskropparna är formfulländade. Det märks att han kan tekniken innan och utan.<$> Karl Magnus Nilsson har praktiserat och utvecklat sitt kunnande på plats i glshyttorna och från 1996 har han haft<$> flera utställningar årligen som belöntas för sitt personliga bild- och formspråk.

SVART HUMOR

Ett skåp med plomberade glasrör och burkar stod i min skolas kemisal. De innehöll djurfoster, mänskliga organ, ormar, fiskar och ödlor i sprit eller formalin. Vi äcklades och fascinerades - ville veta mer. Här ser vi innehållet i en ny verklighet. Här står burkarna i fönstren med solljusets reflexer i de färgade vätskorna som omger gjutna glasfigurer, nedsänkta i plomberade glasburkar. Lite oroande, lite läskigt. Kan möjligen lite svart humor skönjas här? Kanske, om man anstränger sig att se utställningen från ett annat håll, som om man hade förstoringsglas. Några av dem som omger glashuvudena ute i rummets skulpturer.

Det finns ett djupt allvar i den här utställningen som jag inte kan lämna därhän. I verklig mening lästa böcker har blivit collage. Glasfigurerna och collagen är mystiska och lite hemska. Bildmotiven är hämtade ur gamla snusförnuftiga handböcker med tecknade illustrationer. Det är skickligt gjort. Döljer det sig svart humor här? Utställningen är öppen till och med 20 oktober.

RAGNHILD OXHAGEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.