Annons
Nyheter

Fyrens dag blev barnens dag

Nyheter • Publicerad 17 augusti 2009

I helgen firades Internationella fyrdagar och norra uddens fyr Långe Erik besöktes av många turister och framför allt var det barnfamiljer som sökte sig dit. Förutom den vackra utsikten från fyrens topp erbjöds det även skattjakt, magnetmålning och tipspromenad.

Den här sommaren har Jacob Jonsson arbetat på Norra udden. Han är utbildad vildmarks- och fiskeguide.

Annons

– Vi ville göra något för barnen den här speciella helgen och anordnar därför en skattjakt där en grupp barn från tre till tolv år får leta efter flaskpost med instruktioner om var nästa flaskpost med ledtrådar går att finna, förklarar Jacob, som för dagen är kapten Gädda. Till sin hjälp har han kapten Blåskalle som annars heter Ingemar Eriksson.

Några barn från Holland ville vara pirater och gå skattjakt. I början är det dock säkrast att hålla mamma eller pappa i handen när kapten Gädda berättar om strandpiraterna som lurade skeppen på grund och sedan plundrade dem.

– Vi pirater tycker mycket om hallonbåtar och lakritssnören, berättar kapten Gädda och får barnen lite mindre rädda och mer på hugget att hitta de gömda flaskorna som skulle leda till en skatt.

MALÖRT MOT GASTAR

På jakt efter skatten går färden mot ett öde hus där det finns gastar. Då är det bäst att plocka malört för det gjorde piraterna för att skydda sig mot spöken och onda andar och det hjälpte än idag för några gastar syntes som tur var inte till i det öde huset.

Till sist hittades skatten i en källare. Det var en fin blå sammetsask som innehöll lyckostenar och den spännande skattjaktens slut firades med läsk och kaka.

FIRAR 10 ÅR

Verksamheten Fyrvaktarnss dotter firar 10 år på Norra udden och sin elfte säsong. I lördags kväll uppträdde därför magdansösen Jeanette Winroth med sin dansgrupp Magica. Tyvärr regnade det och föreställningen fick hållas i ett större tält.

Helgens tipspromenad lockade med boken Nattfåk som första pris. Fyren Långe Erik pryder omslaget på Johan Theorins bästsäljare. Kristina Österberg, som driver Fyrvaktarn’s dotter tror dock inte att sommarens turistökning beror på den.

– Det har varit en bra sommar, många har hittat hit men jag tror inte det beror på boken Nattfåk utan det är att fler turister stannar i Sverige och fyrnostalgin har funnits sen 90-talet, säger hon och gläds åt att det varit en lyckad helg.

Annons

RADIOAMATÖRER

Sedan 2002 då Internationella fyrdagar startades har radioamatörer upprättat radiostationer vid fyrarna och försöker få kontakt från fyr till fyr. Det blir cirka 400-500 stationer världen över.

– Sedan några år har vi radioamatörer på Öland varit vid Långe Erik. Den här helgen var vi 5-6 stycken operatörer från Öland och från organisationen FRO, Frivilliga radioorganisationen, kom det 18 stycken från från bland annat Lysekil och Mälardalen, berättar Erik Nyberg.

– Vi upprättade en station vid Tokenäs udde i Byxelkrok. Det var roligt att vara både i norra Ölands största fyr och i den kanske lägsta fyren på ön. Vi hade gott om förbindelser och tur med vädret, summerar Erik Nyberg.

KARIN ELMERSSON LINDGREN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons