Annons
Nyheter

Fyrdag med anrop från Brunei

Nyheter • Publicerad 21 augusti 2007

ÖLANDS NORRA UDDE

Fyrbesök, kaffedrickning, tipsrunda och amatörradio var några av inslagen när Kristina Österberg hade inbjudit till Långe Erik och Internationella fyrdagen. Omkring 60 fyrplatser i Sverige deltog i arrangemanget tillsammans med tusentals över hela världen.

Annons

Det var 2002 som Den Internationella Fyrdagen firades första gången. Omkring 60 fyrplatser i Sverige höll öppet på söndagen, förutom ett stort antal fyrar världen över. På Öland är det Långe Erik, Långe Jan och Segerstads fyr som passar på att alldeles särskilt inbjuda till besök.

– Jag har ju öppet hela sommaren, men det blir några extra aktiviteter just den här helgen om det är bra väder, säger Kristina Österberg, värd på fyrplatsen Långe Erik.

Hon bor på norra udden tillsammans med sin far som har arbetat som fyrvaktare och åren 1976-96 som väderobservatör vid Långe Erik. Idag behövs ingen mänsklig observatör men norra udden har en given plats i SMHI:s väderrapporter. Kristina Österberg kan berätta att besöken vid fyren har varit många i sommar, även om det blev en sen start på grund av regnet. Många gotlänningar har hittat hit, tack vare den nya färjan.

NORDÖ RADIO

En aktivitet som pågår vid så gott som alla fyrar som håller öppet just den här dagen är amatörradiosändningar. Vid Långe Erik är det Radioklubben Nordö på norra Öland som tar emot anrop från hela världen.

– För många är det lite speciellt att ha pratat med Ölands norra udde, säger Erik Nyberg från Böda.

Det är tre entusiaster som finns på plats vid Långe Erik på söndagseftermiddagen. Redan på fredagen började de montera antenner och sätta upp sina linor i träd och fyr, allt för bästa sändning och mottagning. Förutom Erik från Böda är det Åke Johansson från Algutsrum och Tore Sandström från Runsbäck.

KORTVÅG SÄKRAST

– Vi vill vara med och skapa uppmärksamhet både omkring våra fyrplatser och amatörradio som ett intresse. Att sända på kortväg är det säkraste kommunikationssättet som finns, säger Erik Nyberg.

– Ingenting kan störa ut det. Därför är vi radioamatörer en stor tillgång för kommunernas och landets krisberedskap.

Tore Sandström berättar att man har haft 700-800 anrop sedan fredagskvällen, det mest exotiska kom från Brunei. Och många har kommit från USA, Kanada och Europa. Men även från många platser och personer i Sverige.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons