Annons
Nyheter

Fynd på årets bokrea

Nyheter • Publicerad 21 februari 2012

Numera går det sedan ett par år inte att exakt i kronor ange hur fyndartat ett bokköp är, då det ordinarie cirkapriset inte längre redovisas inom parantes.

Trenden från tidigare år att allt nyare böcker går på rean är i år mer utpräglad än tidigare. Det finns därför en anledning för hugade spekulanter att avvakta. Jag vill dock lägga in den lilla brasklappen att det inte är lätt att gissa vilka böcker, som kommer på rean extremt tidigt. I år har det införts något, som kallas specialpris på nya böcker från 2011, som marknadsförs på bokrean. Där skall som fynd särskilt framhållas: Gustavs grabb av Leif GW Persson 89 kronor, Blodläge av Johan Theorin 59 kronor (om det mot förmodan finns någon ölänning som inte redan läst den) och Även Tystnaden har ett slut av Ingrid Betancourt.

Annons

BOKMARKNADEN ÄR SVÅR ATT ÖVERBLICKA

Även om jag läser mer än en bok/vecka och recenserar ett 40-tal böcker om året kan jag inte påstå att jag har en överblick över bokmarknaden. Med den enorma utgivningen tror jag att ingen har det. Olika läsare har också olika preferenser. Jag är därför övertygad om att det på rean finns åtskilliga prisvärda böcker, som jag inte nämnt. De böcker jag tar upp är mitt personliga subjektiva val, sådana jag läst och i många fall recenserat. I förbigående skall jag nämna en ljudbok, men jag kan tänka mig att denna är lika hörvärd som läsvärd. Jag syftar på Norrländsk akvavit med författare Torgny Lindgren som uppläsare, 99 kronor.

TIPS I KATALOGORDNING

Böcker som förändrade världen av Andrew Taylor 49 kronor. Förtvivlans timme av James Holland 69 kronor. Borta med vinden av Margaret Michell, en klassiker i nyutgåva 49 kronor. Paradisets fångar av Aarto Paasilinna 79 kr, Axel von Fersen och drottning Marie Antoinette 89 kronor. Spionen som svek av Joachim Volckerts 79 kronor. J.R.R. Tolkiens ringenpentalogi finns komplett på rean 79 kronor per band. Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren 110 kronor, en utmärkt Palmebiografi. Vrak i Östersjön av Björn Hagberg 79 kronor. Krigarnas och helgonens tid av Dick Harrison 89 kronor. Karl IX av Lennart Hedberg 99 kronor. Stormaktens sista krig av Olle Larsson 99 kronor. Ödesdigra val av Ian Kershaw 89 kronor. 101 historiska myter av Thomas Oldrup 69 kronor. Stalins barn av Owen Matthews 79 kronor. Iwans krig av Catherine Merridale 110 kronor. Mina hjältar ur världshistorien av Simon Sebag Monefiore 89 kronor. De som viskade av Orlando Figes 129 kronor. Dambusters av Michael Tamelander 99 kronor. Axel Oxenstierna av Gunnar Wettberg 159 kronor. Jorden de ärvde av Björn af Kleen 69 kronor. Jugend 69 kronor. Svensk fältflora av Bo Mossberg 119 kronor.

Som morfar och farfar kan jag inte undgå att rekommendera några klassiska barn och ungdomsböcker: Nalle Puh: Boken om sjumilaskogen 79 kronor. Lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry 69 kronor. Hjortfot på prärien av Maj Bylock 39 kronor och av samma författare Den flygande holländaren 39 kronor.Detta var mitt subjektiva urval. Lycka till och fynda!

MATS GARME

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons