Annons
Nyheter

Freudianska feltolkningar göra sig icke besvär

Nyheter • Publicerad 5 juli 2012

ALBY

En skapelseprocess, en offerrit eller bara en urstark kraft. Det är de känslobilderna som förmedlas när Susanna Serrander nu ställer ut på Galleri Blå Porten i Alby.

Annons

Det är inte givetvis värme. Men det är ändå något eller någon som som blir till. Det är en urkraft som susar runt utställningen ”lagrar runtomkring och i” på Blå Porten fram till den 4 augusti. Susanna Serrander från Stockholm med nio års konstutbildning i bagaget visar upp en skön bild av existentialism.

Det som först möter ögat är någonting fallosliknande. Tanken singlar förbi och föreslår att det både rent konkret och som mellan penseldragen finns manliga och kvinnliga könsorgan. Något riktigt konkret grepp om uppfattningen får denna tanke dock inte, eftersom den framstår som en freudiansk feltolkning. Och göra sig icke besvär.

RITUAL?

Det som rubbar denna tolkning är det sinnliga färgflödet. Det känns som att någonting heligt vakar över varje penseldrag. Till att börja med genom en sorts kraftfält på väg att brisera ut över himlavalvet. Varefter en känsla av ritual, tar vid – en födelse, en himlafärd, en offerrit, en dödsdom. Eller möjligen ett svar. Svaret på varför vi finns, ett sammelsurium av lösryckta bitar från en skapelseprocess. Vackert i sin uppblossande andemening.

Vissa influenser finns att hitta i Hilma Klints måleri. En svensk pionjär inom den abstrakta konsten, som gick ur tiden 1944. På liknande sätt är det andligt. På samma sätt är målningar uppbyggda av symboler. Det är abstrakt men samtidigt figurativt. Symmetrin vägleder till en spännande värld.

EXORCISM

Att notera är avsaknaden av signatur. Det finns inga tydliga tecken på att någon skapat bilderna. Är som om de vore sprungna ur det egna medvetandet. Ett eget påhitt, en egen förståelse av världen om det vill sig väl. Det är som att målningar genom en vänligt sinnad exorcism drivits ut ur Serrander och nu istället står där som svar på tal när varje betraktaren undrar någonting om sitt alldeles egna liv. ”vad är verkligt?”, ”vad är sant?”, ”vem är jag” och ”hur gör jag nu?”.

Och den där Freud. Han göra sig icke besvär. Bakom feltolkningen döljer sig en sanning om tillblivelsen, skapelseprocessen och hur livet faktiskt kommit till.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons