Nyheter

Från kylan in i värmen med Winnerbäck

Nyheter • Publicerad 28 juli 2010

BORGHOLM

Inget regn på Öland kan hindra tusentals Lars Winnerbäck-fans att vallfärda till Borgholms idrottsplats på söndagskvällen.

När det stora räkneverket ovanför scenen räknat ner till noll kommer han fram. Och vad är väl några regndroppar när låt efter låt värmer inifrån och ut.

Som inledning väljer han inte en av sina nyaste låtar, utan ”Timglas” från det sju år gamla albumet Söndermarken. Ensam med sin akustiska gitarr slår han an det personliga som blivit ett kännetecken för Winnerbäcks konserter.

KOMPISAR HAR KUL

Han byter till elgitarr och sedan tillbaka till akustiskt och under ”Kom änglar” sjunger publiken med, ändå från mattältet längst bak och fram till första raden vid kravallstaketet. Jag får en känsla av att det här är som filmdramaturgins första vändpunkt, point of no return. Att nu lyfter det.

Och så blir det.

Under ”Vi ska åt samma håll” faller det svarta skynket och de sju musikerna träder fram. En av dem är Winnerbäcks trogna följeslagare Johan Persson, på klaviatur och gitarr, som är med för elfte året. Det råder ingen tvekan om att de åtta personerna på scenen är ett kompisgäng som går in för att ha kul med varann och den glädjen sprider sig långt utanför idrottsplatsens gränser.

STIGANDE CRESCENDO

På nya singeln ”Från kylan in i värmen” hörs tyvärr inte riktigt sången över instrumenten, ett problem som förekommer under flera låtar i början av konserten men som sedan rättas till.

Anna Stadling gör en stark insats som ersättare för Miss Li under ”Om du lämnar mig nu”.

Winnerbäck har valt sina låtar med omsorg och de bildar tillsammans ett stigande crescendo som får sin final under ”För dig” och ”Elden”. Sedan följer en återhämtning med lugnare tempo innan de avslutande låtarna tar vid.

KOMMER FRÅN HJÄRTAT

Under ett av sina mellansnack nämner Linköpings-sonen en dröm han haft om att han skulle ha storhetsvansinne. Men det finns inte en chans när det kommer till den ödmjuke Lars Winnerbäck. När han säger ”Det betyder väldigt mycket för oss att få spela för en sådan här publik”, så kommer det utan tvekan från hjärtat.

Sådan är Lars Winnerbäck och det är antagligen därför hans trogna publik följer honom var han än går. Även till en regntung söndagskväll på Borgholms idrottsplats.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.