Nyheter

Fräckt och drastiskt om kärlek

Nyheter • Publicerad 15 mars 2011

TORNGÅRD

Med repliker som stundtals var ömma och kärleksfulla, ömsom humoristiska, fräcka och drastiska framfördes enmansteatern Min man David i Torngårdslokalen, om kärlek på äldre da´r.

Det var Ölands riksteaterförening som arrangerade föreställningen med Catherine Westling i rollen som storbondshustrun Marit. Förväntningarna var stora i den fullsatta lokalen där många kände Catherine sedan tidigare, sommarboende som hon är på södra Öland.

Ensam på scenen i 50 minuter lyckades Catherine fånga publikens uppmärksamhet då hon spelade Marit utifrån Gerda Anttis roman Min man David.

LIVET MED MÄNNEN

Gerda Antti skriver sina böcker med ett rättframt, fräckt, drastiskt och ömsint språk. På scenen berättade romanfiguren Marit på samma sätt, med musik, naturljud och ljus som bakgrund, om sitt liv som det tett sig genom samlivet med två män, först Hasse och sedan David. Om förnedring, likgiltighet och manssamhällets egenvalda dominans - som Marit ändå orkar stå emot. Om kärleken som drabbar oss, om det vardagliga som sedan infinner sig. Och när hon sa upp sitt jobb för att finnas till för David efter ”smällen” som gav honom livslånga men. Men som Marit uttryckte det ”Vi upptäckte båda att det inte var något fel på Lille Kalle”. Genom hela berättelsen gick ett stråk av att Marit fick ge upp sitt liv för de båda männen.

DRÖMMEN SOM BLEV VERKLIG

Mitt i allt detta berättade Marit om den dröm hon bar på att få vara en självständig person. Och hur hon mötte motstånd från Davids son och sonhustru som hade tagit över gården. Envist och istadigt och med stor list fortsatte Marit ändå att förverkliga sin dröm.

Under teaterstyckets gång och det snickrande som Marit genomförde på scenen visade sig sist vara en del av drömmens förverkligande, en del av en helt ny scenförändring de sista minuterna. Sjuksköterskejobbet, hemmafrurollen och gårdshuset förvandlades till skönhetssalongen dit kvinnor i alla åldrar och av alla sorter kunde komma för att uppleva njutning och omvårdnad. Och arbetsoverallen byttes mot en skir rock och målade naglar.

Föreställningen som gavs i Torngårdslokalen utifrån Gerda Anttis roman Min man David är värd att ses, både skratt och eftertänksamhet utlovas. I början av april visas föreställningen ännu en gång på Öland, i Rungården i Runsten.

MARIA WIELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.