Nyheter

"Fourtackorna” framträder

Nyheter • Publicerad 9 november 2006

På måndagkväll gästas Borgholms-Biografen av delar av Östgöta Teatern. Kvällens inleds med ”Disa Nilsons visor” och avslutas med 15-årsjubilerande ”Fourtackorna”. Vacker stämsång, gamla evergreens, mycket skratt och allvar utlovas.

”Fourtackorna” består av fyra eminenta damer i sina bästa år, Yvonne Lundeqvist, Berit Tancred, Gunnel Samuelsson och sångpedagogen Birgitta Magnusson som nu bor på Öland sedan en tid tillbaka. De andra damerna tillhör den fasta ensemblen på stadsteatrarna i Norrköping och Linköping och har långa och gedigna karriärer bakom sig. Namnet kommer av att de är fyra och att det var någon i deras närhet som då för flera år sedan sa; att ni är ju redan gamla tackor.

– Under 25 år har jag haft turen att vara dessa damers sångpedagog, berättar Birgitta.

Damerna började att sjunga evergreens med töntiga svenska texter, bara för att det var roligt.

– Jag gör arrangemang till låtarna så att det blir fyrstämmigt. Vi har en första och en andra sopran, en mezzosopran och en alt i kvartetten, säger Birgitta.

”The Lady is a tramp”, ”Med dig i mina armar” och ”En dag är prinsen här” är några av låtarna vi får höra under måndagskvällen.

Det finns en del som tror att damerna har klätt ut sig bara för att göra narr av den svenska tanten, men så är det absolut inte. Man vill visa att det man ska inte gå efter utseendet, det är de inre egenskaperna som räknas.

– Nej, vi är högst allvarliga. Vi menar att visst har vi våra drömmar, fast vi är gamla tanter. Vi vill visa att det finns hopp, fast man har kommit till åren, säger Birgitta.

Kvällen inleds som sagt med Disa Nilsons visor - en humoristisk berättelse i ord och ton om livet på ön av Elisabet Hermodsson. Birgitta Magnusson sjunger och spelar tillsammans med Cecilia Torudd. En föreställning de har turnerat runt med hela våren.

Fourtackorna har under sina femton år turnerat flitigt runt om i Sverige. De har till exempel uppträtt på Stadsteatern i Stockholm och på Mosebacke.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.