Annons
Nyheter

Forsberg ställer ut på Svalan

Nyheter • Publicerad 8 april 2009

Eva Forsbergs utställning på galleri Svalan visar en fulländad grafiker som har övervunnit den romantik som sätter sig själv i centrum.

Strecken har blivit grövre men är tillbakahållna, som om det funnes en instinkt att inte gå över gränsen till det alltför tydliga. Så uppstår det en andning, en puls, som i ”Den röda katten” som är avbildad här.

Annons

Den är en levande varelse, ingen tvekan om det. Man kunde få liknande intryck av liv i det klassiska kinesiska tuschmåleriet, som berodde på zen-meditationen innan det frigjordes i en gest med penseln. Att hon uppnår denna verkan i ett så långsamt arbetssätt som träsnittet, där verktyget frilägger den träyta som inte ska tryckas, kräver en anonymitet i relation till bilden som är sällsynt i dagens konst.

Vi kan se samma egenskaper i modellerna som hänger i fönstren. De lever i brytpunkterna där formerna ändrar riktning, i övrigt är konturerna bara antydda. Ändå finns där en volym och en rörelse. Tankarna vandrar till de tuschteckningar av Ingres som jag sett i ett häfte som Ragnar Sandberg gett ut i Palettens skriftserie -53. Eller, med tanke på katten, de lejonteckningar som Bror Hjorth har gjort.

Solen segar sig som en röd aväten tallrik genom diset i det stora träsnittet ”Händelsen” där tre kroppar är i färd med att hjälpa en fjärde.

I det inre rummet hänger en ”Solnedgång med sjöbodar” där små figurer av människor och en hund syns i förgrunden. Eva berättade att hon har skurit lösa figurer som hon kan sätta in ibland för att skapa en händelse och ge liv åt en bild.

Utställningen, som varmt kan rekommenderas, är öppen 4 – 13 april. Den pågår över hela påsken och innehåller 42 av hennes grafiska verk, i såväl större som mindre format, därav några miniatyrer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons