Nyheter

Förening med stora ambitioner

Nyheter • Publicerad 22 februari 2010

KÄLLA

När Lars Molins pjäs Kunglig Toilette spelades i Källa sommaren 2008 blev teaterföreningen Teater Proximus kända på Öland. En liten förening med glödande entusiasm som har ambitioner att ta ordentlig plats i kulturlivet på ön.

– Vi vill bli en naturlig del i kulturlivet och inte bara sommartid. Med vår föreställning nu i februari visar vi att vi vill spela en roll i kultursammanhang, säger Britt-Marie Nilsson som är teaterföreningens ordförande.

Teater Proximus bjöd på sin första föreställning 2001. Men inte förrän fem år senare bildades den formella föreningen. Efter att ha framfört eget material väckte sommaren 2007 tanken på att även ta itu med något större. Det var när Jonas Hellberg träffade Britt-Marie som frågan kom upp, vilket senare ledde till att Lars Molins pjäs Kunglig Toilette spelades. Sommaren 2009 följdes den sedan upp med ännu en Molin-pjäs, Midvinterduell.

VALÅR UTAN MOLIN

– Det är ju valår och eftersom Jonas är aktiv politiker blir det ingen sådan produktion i sommar, säger Britt-Marie Nilsson. Men nästa sommar räknar vi med att återkomma med någon mer Molin-pjäs.

Imorgon, fredag, spelar Teater Proximus sin femte teaterpjäs och den tredje som har skrivits och som regisseras av föreningens ordförande. Skådespelarna är liksom tidigare samtliga amatörer, både de som är nybörjare och de som har varit med flera gånger tidigare.

– Varje berättelse måste ha någon form av budskap, säger Britt-Marie Nilsson. Hon utgår i sitt skrivande från någon verklighetsbakgrund. Till den aktuella pjäsen, Kyrkoherde Trogen, hämtade hon inspiration från en händelse 1979, då hon var med när en god vän vigdes till präst.

DAG TACKADE NEJ

– Det var en på många sätt omtumlande och delvis ångestfylld händelse som sedan dess har legat och grott. Den här pjäsen har blivit ett sätt att bearbeta mina egna känslor.

Huvudpersonen i pjäsen är naturligtvis kyrkoherden själv, spelad av Erik Karlsson som sedan tidigare är van att ha de tunga rollerna i Teater Proximus pjäser.

I den första Lars Molin-pjäsen lyckades Britt-Marie Nilsson få självaste Lisbeth Lennartsson att spela sig själv som kommunalråd. På samma sätt Dag Sandahl frågan om att spela kyrkoherde i ”Kyrkoherde Trogen”. Så blev nu inte fallet, men kanske han ändå kommer för att se pjäsen som spelas i hans egen församling. Han blir i så fall inte ensam, biljettförsäljningen har gått bra och Britt-Marie Nilsson tror att bygdegården kommer att fyllas av teatersugna personer imorgon kväll.

FÅ VILL BLI FLER

Inom kort är det dags för amatörteaterföreningen att hålla årsmöte. Hittills är man 45 medlemmar i olika åldrar och bosatta på skilda håll, från Sandby, norr om Löttorp, till Södra Sandby, söder om Norra Möckleby på östra Öland. Bland medlemmarna finns både sångare, skådespelare och stå-uppare. Och inte minst de som står för den nödvändiga markservicen. – – Men det finns något att göra för alla som vill komma med, säger Britt-Marie Nilsson. Och vi behöver bli fler för att den uttalade målsättningen skall kunna infrias:

”Vi vill spela roll i det öländska kulturlivet!”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.