Nyheter

Folkton och rock i ruinen

Nyheter • Publicerad 6 augusti 2012

Välkända toner var det i Borgholms slottsruin i fredags kväll.

Kalle Moraeus och Orsa spelmän blandade rock med folkton, Sven-Erik Magnusson och hans Sven-Ingvars framförde gruppens största hits sedan starten 1956 och The Refreshments fortsätter att visa att rocken var bättre förr.

Kvällen inleddes med Kalle Moraeus, som tillsammans med Ora spelmän visade prov på både humor (kvällens bästa mellansnack) och stor musikalitet.

Kalle fick själv både spela i exempelvis Chuck Berrys ”Maj Lundin” (Maybellene), Björn & Bennys ”Beatrice” och melodifestivallåten ”Underbar” medan Orsa spelmän bland annat framförde polskor från hemtrakten i Orsa.

Från Dalarna blev det sedan ett kliv till Värmland.

Sven-Erik Magnusson har spelat och sjungit med Sven-Ingvars i 56 år men det känns fortfarande som han trivs på scen när han framför låtar som ”Kristina från Vilhelmina”, ”Fröken Fräken” och ”Det var dans bort i vägen”.

Just den avdelning där gamla hits stapades på varann kallade Sven-Erik för ”Antikrundan”...

Mer rockigt blev det också i ”Hultsfredsversionen” av ”Jag ringer på fredag”.

”Tack Borgholm. Lev livet leende” avslutade Sven-Erik konserten och visst är det svårt att inte vara glad efter att ha lyssnat på ett band som under så många år tillfört så mycket musikalisk glädje i folkhemmet.

The Refreshments från Gävle har i många år sett till att det rockats i Sverige. De är aktuella med en ny skiva och spelade en del från den men också klassiker som ”Miss you Miss Belinda” och Johan Blohms paradnummer ”Cool is a rule”.

The Refreshments vet man var man har. Det är rock rätt upp och ner. Det har sitt eget sound, oavsett om låten är skriven nyligen eller kommer från någon av gruppens tidiga skivor. The Refreshments har hittat sin stil och finslipat den. Det är ett kompetent liveband och gjorde säkert inte fansen besvikna i fredags kväll.

Så, när klockan passerat 23.30, avslutade Joakim Arnell med att sjunga ”A band´s gotta do what a band´s gotta do” och i en av de finaste kvällar som denna sommar gett var det dags att vandra hemåt.

Med en dos folkmusik från Dalarna, en värmländsk klassiker och rockfeeeling från Gävle kvar i minnet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.