Annons
Nyheter

Folk(a)lig träff på Lundegård

Nyheter • Publicerad 24 juli 2007

LUNDEGÅRD

Vad vore världen utan entusiaster? Dessa härliga människor som lägger ner hela sin själ i någonting som de flesta andra människor kanske inte ens noterar. I helgen fick Öland besök av ett helt gäng sådana entusiaster. Passionerade ägare av folkvagnsbussar.

Annons

– Vi träffas en gång om året för att äta gott, dricka gott och prata bussar, säger Jörgen Secher från Nordiska typ 2-klubben som höll sin bussfest på Lundegårds camping.

Föreningen som startade 2001 arrangerar bussfesten varje år på olika platser i Sverige, alltid näst sista helgen i juli. Årets upplaga slog rekord i antalet deltagande ekipage, på lördagseftermiddagen hade Jörgen Secher tagit i mot 88 bussar av olika årsmodell i sin reception.

– Klubben är väldigt liberal. Alla är välkomna, oavsett om det är nya eller gamla bussar, säger Jörgen Secher.

Sammanlagt har klubben mer än 400 medlemmar runt om i Norden. Och ålderskillnaderna är stora.

– Vi har medlemmar som är arton år och just köpt sin första buss, upp till farbröder på 75 år, säger Jörgen Secher.

BRA STÄMNING

En av de återkommande deltagarna i bussfesten är skåningen Filip Fischlein, som har byggt om sin buss till en replika av den servicebuss som Porsches tävlingsstall använde vid motorsportstävlingar i början av sjuttiotalet. Flickvännen Salla Ullman är med för första gången.

– Jag är helt begeistrad över stämningen här, det är så opretentiöst, säger Salla Ullman.

Dagarna ägnar deltagarna åt att mingla med varandra och utbyta råd och erfarenheter. En hel del gliringar hörs också emellan förespråkare för olika modeller.

BUSSKNUFFNING

Annons

Under årens lopp har föreningen utvecklat en rad olika originella traditioner som genomförs på mötena. Exempelvis tävlade man på lördagen i bussknuffning, då deltagarna i tremannalag tävlade om att fortast möjligt knuffa en buss en viss sträcka.

– En del av de här gamla bussarna kan vara svåra att få igång ibland, så man måste knuffa igång dem. Vi har utvecklad en sport av det, säger Jörgen Secher.

På lördagskvällen väntade ett långbord och på söndagen avverkade föreningen sitt årsmöte innan det var dags att puttra hemåt igen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons