Nyheter

Fjärilar på allträff i Glömminge

Nyheter • Publicerad 13 november 2007

GLÖMMINGE

Visste du att det finns totalt 2 700 arter av fjärilar i Sverige och att av dessa är 1 050 så kallade storfjärilar! Av dessa finns i sin tur 840 arter på Öland och 707 av dessa arter har före detta arbetslivsministern Hans Karlsson hittat i sin trädgård. Och visste du att det finns flyttfjärilar liksom det finns flyttfåglar?

Lördagens gäst på allträffen i församlingshuset i Glömminge hade mycket att berätta om fjärilar. Redan när han var 8 år gammal började han samla dem.

– Det var jag och en kamrat som kom överens om att vi skulle göra varsin håv och sedan samla fjärilar, och på den vägen är det, sa vår tidigare arbetslivsminister Hans Karlsson.

STORT INTRESSE

Att ämnet fjärilar är stort och intressant visade sig genom alla möjliga frågor som ställdes till honom om dessa ofta vackra och flygande insekter. Redan då fjärilsamlaren Karlsson kom in i lokalen förstod man att det skulle bli något extra. Upp på bordet plockade han fram mycket av sin samling av fjärilar i olika former, färger och storlekar snyggt uppsatta inom speciella samlarglas. Dessutom kunde han visa en hel del litteratur i ämnet som också skapade nyfikenhet om dessa varelser i vår natur.

– Ju mer blommor man har i sin trädgård desto mer fjärilar får man ju förstås, berättade Hans Karlsson. Han kunde berätta att av Ölands 840 arter av fjärilar har han noterat 707 arter där han bor på Öland.

Publiken fick ställa frågor och det var många som passade på. En av frågorna gällde hur länge en fjäril lever.

– En fjäril lever i medeltal åtta till tio dagar då han flyger omkring. Resten av sin levnad är han antingen ägg, larv eller puppa. Och man kan faktiskt jämföra en fjäril med en blomma. Blommans rotsystem finns ju i jorden hela vintern. Men då vårvärmen och solskenet kommer börjar blomman ett annat liv och kommer upp. Men den lever inte så länge innan den vissnar, naturligtvis olika på olika blommor. Man kan alltså säga att fjärilen är artens blomma. En fjärils ålder kan ju förstås vara olika på olika arter. Citronfjärilen, exempelvis, lever i elva månader, berättade Hans Karlsson.

ETT FARLIGT LIV

Fjärilar lever ju också bland faror i naturen. Mycket fåglar livnär sig ju på larver av olika slag och förstås också fjärilslarver. En del fjärilar har förstått att en fågel först anfaller fjärilens ögon varför en del fjärilar har utvecklat ett sätt att på sina vingar teckna ett ögonpar för att vilseleda fågeln vid ett anfall. Hans Karlsson kunde bland sina samlingar i Glömmige visa fjärilar som hade blivit anfallna och därmed skadat vingarna men inte sina ögon. Fågeln hade alltså tagit fel.

Föredraget handlade mest om fjärilar men publiken fick också veta att en ekoxe lever i cirka två veckor medan den som larver lever i fyra år, att bålgetingar jagar fjärilar och att en blåmes måste skaffa 24 000 larver för att kunna försörja sin familj. Det är en mycket kunnig fjärilsamlare den tidigare arbetslivsministern.

BERNE WILHELMSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.