Nyheter

Fin flygel invigdes i Kastlösa

Nyheter • Publicerad 4 juni 2008

KASTLÖSA

– Mörbylånga och Kastlösa församling har varit framsynta och sett värdet av att satsa på musik, säger Elisabeth Helgesson Palm, som är kantor i Kastlösa kyrka där man på söndagen invigde sin nya Steinway-flygel under en musikgudstjänst.

Kastlösa kyrka har en lång tradition som musikkyrka. Bland annat finns Ölands äldsta orgel här och många konserter har hållits i kyrkan under åren. Senaste tillskottet bland instrumenten är en Steinway-flygel, som tidigare stått i ett prästhem på Gotland.

FLYGLARNAS ROLLS

– Det är flyglarnas Rolls Royce, det bästa man kan få. Ett fantastiskt instrument för musikgudstjänster och som komp till fiol och bas, säger Elisabeth Helgesson Palm.

Hon menar att flygeln också ger nya möjligheter till att ta emot grupper med kammarmusik eller övriga artister som behöver ett sådant instrument i sitt framförande. Pianoteknikern och stämmaren Torbjörn Eriksson har installerat och stämt flygeln, som redan stått i kyrkan ungefär en månad för att acklimatiseras. Kyrkoherde Sigurd Hjelmgren invigde flygeln på söndagskvällens musikgudstjänst. Då hölls också en konsert med Attila Gracza på flygel och solosångerskan Margareta Melz. De framförde bland andra Edward Griegs ”Med en Primula Veris” och två låtar av Henric Purcell. Attila Gracza spelade själv ”Sonat i d-moll” av Scarlatti och ”Barcarola” av Chopin. Även kyrkans Cantatekör fanns på plats, under ledning av Elisabeth Helgesson Palm.

SOMMARKONSERTER

Under sommaren finns flera tillfällen att höra den nyinvigda flygeln. Konserter hålls under sex söndagar. Först ut är pianisten Erik Wickström från Paris, som spelar den 6 juli. Det arrangemanget är ett samarbete mellan Kastlösa kyrka, Länsmusiken och Kulturföreningen karneval. Fem dagar i mitten av juli pågår också en sångakademi, då Maria Forsström vidareutbildar tio solister från Öland. Sånakademin inleds och avslutas med en konsert, den 13 respektive 17 juli.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.