Annons
Nyheter

Festligt i Mörbylångaparken

Nyheter • Publicerad 24 juli 2007

MÖRBYLÅNGA

De årligen återkommande Kulturdagarna i Mörbylånga har utvecklat sig till en verkligt frisk fläkt i den gamla bruksorten. Från ingenting har eldsjälarna i föreningen på tio år skapat ett evenemang som håller mycket hög klass. I helgen var det dags igen, då det sjöd av aktiviteter i Mörbylångaparken.

Annons

– Det är viktigt att vi håller ihop för att bevara vår kultur här på Öland, sade Barbro Hägg när hon på lördagen förklarade årets Kulturdagar för invigda.

Sedan var festligheterna i full gång. En uppsjö av aktiviteter fanns att välja på under helgen. Till årets upplaga ville arrangörerna locka yngre besökare och hade därför bokat in uppträdande av bland annat Bodils minicirkus och buktalaren Mr Goran. Dessutom uppträdde bland annat Gullabo-Elvis, trubadurerna Berth & Jonas och vissångaren Inge Wik.

REPSLAGARBANA

Årets nyhet på Kulturdagarna var den gamla repslagarbanan, som drevs i början av seklet av den välkände Mörbylångaprofilen August Ideström. August hade ett långt skägg och det berättas att han ibland under repslagningen råkade trassla in skägget bland kardelerna.

– Då passade de på att dra till allt vad de orkade, de som vevade, så att skägget fastnade ordentligt, säger sonsonen Leif Ideström.

Repslagarbanan var över 200 meter lång, så vevkarlarna hade gott om tid på sig att springa undan när August hade trasslat ut skägget och kom för att skälla på dem. August Ideström dog 1945. Repslagarbanan användes sedan från och till i ett par år och togs därefter om hand av Mörbylånga Hembygdsförening.

– Den har stått uppe hos hembygdsföreningen i många år, det är kul att den visas upp här nu, säger Leif Ideström.

MYCKET NOSTALGI

Vid ett evenemang som Kulturdagarna finns det naturligtvis mycket plats för nostalgi. Som när Agne och Aina Petterson tog sig en svängom på dansbanan till Vimmerby dragspelsklubb.

– Oj, oj, oj, vad vi har dansat i den här parken genom åren, säger Agne Pettersson.

Annons

De båda makarna gjorde debut på dansbanan så tidigt som på 30-talet.

– Ibland dansade vi ända fram på höstarna så höstlöven yrde omkring oss på golvet, säger Aina Pettersson.

Trots att Aina hade fel skor på sig blev det ett par danser till dragspelsmusiken.

– Det är så roligt att det är liv i parken igen, säger Agne Petterson.

DET FÖLL VÄL UT

Årets kulturdagar kunde räkna in ett par tusen besökare. Trots att det mulna vädret kanske avskräckte en och annan besökare tycker arrangörerna att årets upplaga föll väl ut.

– Vädret kan man inte rå över, i det stora hela är vi nöjda, säger Sonia Karlsson, ordförande för föreningen Kulturdagarna.

Det enda som lämnar mer att önska är besökarnas köplust.

– En del av hantverkarna är nöjda, andra inte. Vi kanske inte ska lägga det i samband med marknaden nästa gång, säger Sonia Karlsson.

Nu samlar föreningen krafter för kommande evenemang.

– Vi jobbar vidare för fullt. Den 25 augusti ordnar vi loppmarknad i Mörbylånga och i höst väntar Skördefesten, säger Sonia Karlsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons