Annons
Nyheter

Festival med nya influenser

Nyheter • Publicerad 14 augusti 2007

BORGHOLM

– Jag vill göra en grej för musiken igen, säger Christer Ekholm, mannen bakom lördagens jazzfestival på Strand hotell. Han hoppas att festivalen kan vara starten på en ny tradition av jazzmusik på Öland.

Annons

Jazztonerna letar sig ut i den dimmiga hamnen. Två små tjejer dansar med varandra medan de äldre sitter vid bord eller på stolsrader uppställda framför scenen. Den första upplagan av jazzfestivalen inleddes redan på lördag eftermiddag och pågick till efter midnatt.

STOR BLAND UNGDOMAR

För tjugo år sedan arbetade Christer Ekholm med de största inom svensk jazz. Monica Zetterlund, Sture Åkerberg och Svante Thuresson för att nämna några.

– Vi var kamrater som hade vansinnigt roligt ihop. Och nu är det nya generationer jazzmusiker som tar vid. Karl Olanderssson, till exempel, är bara 27 år. Jazzen har blivit så stor igen. Ungdomar älskar det, säger Christer Ekholm, som lyckats samla bland andra Bertil Jonasson, Agneta Baumann, Andreas Pettersson och vännen Svante Thuresson till första upplagan av jazzfestivalen.

ÄVEN LOKALA INSLAG

– Det här är en musikalisk upplevelse och jag hoppas verkligen att det fortsätter, Borgholm behöver lite god musik, säger Gunilla F Rylander, musikintresserad musiklärare som för kvällen också är på plats i rollen som mamma.

Dottern Maria Rylander är nämligen kvällens enda lokala inslag och står för sången i Camaan trio, som även består av Carl Svensson, gitarr, och Anna Eklund, bas.

GÅR NER I ÅLDRARNA

Trion uppträder mitt i kvällens program och är ett tydligt exempel på hur jazzen går ner i åldrarna. De arbetar mycket med låtar från pop- och rockvärlden samt musikallåtar från 30- och 40-tal. Maria Rylander tror att detta lockar yngre lyssnare, som tidigare kan ha skrämts bort av uppfattningen att jazz ska vara något svårlyssnat.

– För oss är det naturligt att spela jazz men vi lyssnar även på annat och kan därför ta influenser från soul och rnb, som kanske inte är lika grundat hos de äldre musikerna, säger Maria Rylander och fortsätter:

– Vi tillför vårat eget sound, genom att ta rötterna från jazzen och improvisera i popð och rocklåtar. På så vis skapas ny jazz.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons