Femtiotalsnostalgi i Bläsinge
BLÄSINGE, HÖGBY
Bilar har varit hans stora intresse sedan körkortsåldern. Då handlade det om att meka med en Volvo Amazon, men sedan tio år är det jänkare som gäller för Göran Ottosson. Och inte bara en, i lador och skjul står tre klenoder från femtiotalet plus en Jeep från 1945.
Femtiotalets amerikanska bilar kännetecknas av mycket krom, fenor och läckra färgkombinationer, och det gäller särskilt två av hans bilar. Den ena är en Chevrolet 210 Wagon från 1957, en herrgårdsvagn lackad i turkos och vitt.
– Jag köpte den under en resa i USA för tre år sedan. Vi körde förstås på Route 66 och vid ett stopp fick jag se en annons på bilen i en tidning. Och det blev affär, berättar Göran.
1957 är en klassisk årsmodell och bilen har det riktiga femtiotalsstuket med tvåfärgad lack, fenor och mycket krom i grillen. Och hel soffa i framsätet.
– Herrgårdsvagnen fanns i fyra varianter; 150, 210, Bel Air och Nomad som var en tvådörrarsmodell och som idag är mycket eftertraktad.
Modet med fenor började i mitten av femtiotalet och kulminerade 1959, med Chevrolet Impala som hade liggande fenor, men framförallt Cadillac Eldorado. Därefter krympte de successivt för att slutligen försvinna.
EN BIL MED HISTORIA
Chevrolet Delray heter hans andra femtiotalspärla, visserligen en ”snikmodell” med rak sexa, gummimattor och sparsamt med krom, men i ett härligt originalskick. Den är från 1958, har gått 7 000 mil och importerades av Göran från Oklahoma 1996. Bilen har också en spännande bakgrund, bland annat var den inblandad i ett skottdrama mellan två bröder.
– Den ene är idag i 70-årsåldern och jag har kontakt med honom i bland.
Göran kör med båda bilarna, mest på sommarhalvåret, och det har blivit resor till motorträffar till bland annat Rättvik, Målilla och Emmaboda. Och förra året deltog han i Kungsrallyt, med kommunalrådet Lisbeth Lennartsson i baksätet.
JEEPEN TILL STRANDEN
En Willys-Jeep från 1945 ingår också i Görans samling, inköpt i Göteborg förra året och som tidigare varit i militärtjänst i Norge. Fast den har också en engelsk bakgrund, vilket en skylt med namnet Rootes skvallrar om. Efter kriget tog man vara på mer eller mindre trasiga Jeepar, fraktade dem till England och plockade ihop dem till kompletta bilar.
– Det är ju ingen långfärdsbil precis, men jag använder den till att köra till badstranden.
Rootes Group var för övrigt den bilfabrik som tillverkade märkena Hillman, Singer, Sunbeam, Humber och Commer, märken som alla var vanliga på femtiotalet i bilbristens Sverige.
GÖRANS HÄFTIGASTE BIL
Bakom en logdörr står, enligt undertecknads åsikt, Görans häftigaste bil. En Cheva stepside från 1950, ett renoveringsobjekt som Göran hittade på en ranch i Californien 1999. Det handlar alltså om en pick-up av det slag man kunde se på USA:s farmer, till exempel i Lassie-filmerna. Beteckningen stepside betyder att den har en smal flakbädd med utanpåliggande skärmar, till skilland mot en fleetside som har släta sidor.
– Jag har haft den helt nedplockad och nu är det bara lacken som återstår. Jag tänker måla den i Gulf:s färger, antingen blå med orange skärmar eller tvärtom, och sätta dit en stor Gulf-dekal på varje dörrsida.
EN GAMMAL GULF-MACK
Varför Gulf:s färger? Jo, det har sin förklaring. Förutom bilarna håller också Göran på att bygga upp en bensinmack i femtiotalsstil på gården, en GULF-mack med en mängd originalattiraljer.
– Ja, genom åren har jag samlat på mig en massa grejer, bensinpumpar, oljebarer, oljeburkar och annat från gamla mackar. Jag har till exempel en bensinpump från 1924 som tidigare tillhört taxiägaren John Elbon Johansson i Sandby och den har jag nu renoverat.
Än är inte macken riktigt färdig, men nästa sommar hoppas Göran att denna maximala femtiotalsnostalgi ska vara komplett. Och att han är en riktig motorman är inget att tveka om.
– Det är bara ett bekymmer, livet är för kort när man har kul.
ROLF NILSSON
FOTNOT: Bensinmärket Gulf har återkommit till Sverige efter många års bortavaro. Gulfmackar finns numera i såväl Stacketorp, Mellby och Byxelkrok.